Krehká špargľa obalená v chrumkavej slanine je výborný low carb snack. Podávaná s čerstvým listovým šalátom a vajíčkom tvorí skvelý ľahký obed alebo večeru, plnú chuti a farieb. Je to výživné a zdravé jedlo, ktoré pripravíme jednoducho a za 30 minút.
Ako špargľu so slaninou pripravíme?
Špargľu umyjeme a škrabkou na zeleninu očistíme stonku od vláknitých častí. Keď je špargľa mladá, stačí ju čistiť do dĺžky 3-4cm od miesta, kde bola pri zbere odrezaná a len vrchnú časť šupky. Pri staršej špargli ošúpeme stonku po celej dĺžke a ak je potrebné, odstránime šupku viac do hĺbky. Tento krok možno vyzerá ako plytvanie no je potrebný, inak bude stonka špargle aj po tepelnej úprave tvrdá a vláknitá a prídeme tak o radosť pri jedení tejto inak veľmi delikátnej a krehkej zeleniny.
Slaninu odporúčam anglickú alebo oravskú nakrájanú na dlhšie pásiky. Na obaľovanie stačí, aby mala slanina šírku 2cm. Ak sú slaninové pásiky z obchodu širšie, odporúčam ich prekrojiť po dĺžke na tenšie pásiky.
Tipy na chrumkavú slaninu
Ak si prajeme mať slaninu čo najchrumkavejšiu, mám tu zopár tipov:
- Špargľu slaninou obaľujeme tak, aby sa slanina čo najmenej okrajmi prekrývala. Dovolíme tak horúcemu vzduchu pri pečení slaninou ľahšie prechádzať.
- Špargľu pečieme na mriežke namiesto na plechu, aby mohol tuk zo slaniny voľne odkvapkávať.
- V strede pečenia stonky špargle otočíme, aby sa rovnomerne opiekli z oboch strán.
- Posledné minúty pečenia robíme špargľu na funkcii gril. Vytvorí sa tak na slanine chrumkavá kôrka.
Pre ďalšie zdravé low carb snacky odporúčam:
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu špargle so slaninou (8 stoniek), 2 vajíčka a porciu šalátu s dresingom.
Detaily
4 porcie
30 minút
534Kcal
7g
41g
32g
Suroviny
2 zväzky špargle (spolu 32 stoniek)
2PL olej
čierne korenie
soľ
200g anglickej alebo oravskej slaniny
(plátky)8 vajíčok
250g miešaných šalátových listov
8ks červená reďkovka
80g šalátová uhorka
- Dresing na šalát
2PL olivový olej
1-2PL citrónová šťava
1/4ČL sušený granulovaný cesnak
soľ
čierne korenie
Ako na to
- Špargľu očistíme a škrabkou na zeleninu ošúpeme tvrdé časti stoniek. Špargľu obalíme v 2PL oleja, osolíme a okoreníme.
- Pripravíme slaninové plátky a ak je potrebné, pozdĺžne ich rozrežeme na pásiky široké asi 2 cm. V takto upravených plátkoch slaniny obalíme jednotlivé stonky špargle (pozri tipy na chrumkavú slaninu nad receptom) a rozložíme ich na pečiacu mriežku.
- Mriežku dáme do rúry a pod ňu položíme plech, aby mal kam odkvapkávať tuk zo slaniny. Pečieme 15-20 minút na 180C. V polovici pečenia stonky otočíme, aby sa opiekli rovnomerne z oboch strán. Posledné 2 minúty pečieme na funkcii gril.
- Kým sa špargľa pečie, pripravíme vajíčka a šalát. Ak chceme vajíčka na hniličku, postupujeme nasledovne: vajíčka vyberieme 20 minút pred použitím z chladničky, aby získali izbovú teplotu. Dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a vložíme do nej vajíčka. Varíme 4 minúty (voda musí vrieť) a po uplynutí času vajíčka hneď vyberieme a schladíme v studenej vode alebo miske s ľadom, aby sme zastavili variaci proces.
- Pripravíme dresing na šalát zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, sušeného cesnaku, soli a čierneho korenia (odporúčam použiť ponorný mixér). Dresing je dostatočne premiešaný ak zmení konzistenciu na béžovú emulziu. Šalátové listy umyjeme a necháme odkvapkať, reďkovku a uhorku nakrájame na tenké kolieska. Zeleninu zmiešame.
- Špargľu podávame s vajíčkami a šalátom, ktorý pred podávaním obalíme v dresingu.