Máte radi čínsku kuchyňu? Ak áno, tento recept si obľúbite. Chuťou a zložením je veľmi podobná klasickej praženej ryži. Zelenina jej dodáva sladkosť, ktorá je vďaka sójovej omáčke vyvážená slanou chuťou. Sezam a vajíčka dopĺňajú tuky a proteín. Je to plnohodnotné ľahké vegetariánske jedlo alebo príloha k mäsu či rybe.
Keďže ryža obsahuje veľa sacharidov a preto nie je vhodná pre low carb stravovanie, použila som ako náhradu karfiól, ktorý som upravila do formy karfiólovej ryže. Podobný postup bol použitý aj pri karfiolovo-hubovom rizote.
Ako urobiť karfiolovú ryžu?
Najlepšie z čerstvého karfiolu. Použiť môžeme celý karfiol – ružičky aj stonku. Karfiol umyjeme, necháme odkvapkať a rozrežeme na menšie kúky. Karfiolovú ryžu môžeme dosiahnuť jedným z nasledovných spôsobov:
- krájaním nožom – tento spôsob je celkom zdĺhavý, no ak nemáme inú možnosť, vieme sa ku kúskom karfiolu veľkosti ryže dopracovať aj takto. Určite odporúčam použiť veľmi ostrý nôž s dlhou čepeľou.
- sekaním vo food processore – tento šikovný pomocník nám karfiol naseká na ryžu v priebehu pár sekúnd. Osobne môj najobľúbenejší spôsob prípravy.
- nastrúhaním na strúhadle – pohodlný spôsob, treba len počítať s trochou neporiadku z odlietajúcich karfiolových kúskov. Používame hrubé strúhadlo. Na jemnom sú kúsky príliš malé a pri varení sa z nich ľahko spraví namiesto ryže, kaša.
- mixovaním – niektoré výkonné mixéry dokážu karfiolovú ryžu pripraviť. Odporúčam však mixovať po menších množstvách, aby sa nám nestalo, že v spodnej časti pri sekacích nožoch budeme mať z karfiolu kašu pričom nad nimi budú kusy neposekaného karfiolu (vlastná skúsenosť).
Na prípravu karfiolovej ryže neodporúčam použiť mrazené kúsky karfiolu. Ten obsahuje vyšší podiel vody a ryža bude príliš vodnatá a kašovitá.
Detaily
4 porcie
10 minút
30 minút
230 Kcal
9,5g
16,3g
9g
Suroviny
3PL olivového oleja
1 stredná cibuľa
2 strúčiky cesnaku
3PL sójovej omáčky
1/2 červenej hrubostennej papriky
1/2 žltej hrubostennej papriky
60g zelených luskov
1/2 stredného karfiólu
1ČL soli
1ČL čierneho korenia
3 vajíčka
2PL sezamu
Ako na to
- Cibuľku nakrájame na kocky, cesnak na plátky. Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a stonku na menšie kúsky. Jedným z vyššie spomenutých spôsobov karfiol nasekáme/nastrúhame/narežeme
/zmixujeme na kúsky veľkosti ryže. - Na panvici si rozohrejeme olej. Cibuľku opražíme do sklovita, pridáme cesnak, krátko opečieme (pozor aby sa nepripálil, zhorkne).
- Pridáme papriky a lusky, krátko opečieme.
- Znížime teplotu a zmes polejeme sójovou omáčkou. Premiešame.
- Pridáme karfiólovú ryžu a 4-5 minút za častého miešania opekáme, kým sú zelenina aj ryža podľa našich predstáv (niekto ju má radšej al dente, niekto mäkšiu).
- Urobíme si v strede zmesy miesto (vareškou zmes poposúvame na strany) a vylejeme tam vajíčka. Miešame ich, kým sa z nich urobí praženica, ktorú následne zmiešame so zeleninovou zmesou.
- Pridáme sezam, zamiešame, ochutnáme a dochutíme sójovou omáčkou alebo korením.
Tip:
Soľ pridávame až ku koncu, aby sa karfiólová ryža nerozmočila. Z rovnakého dôvodu opekáme karfiólovú ryžu na prudšom plameni a kratšiu dobu.