Jeseň sa blíži a s ňou mi prichádzajú na chuť komfortné jedlá pripomínajúce tradičnú kuchyňu mojej mamy. Tento recept na plnené taštičky mi ich dokonale dokáže uspokojiť. Na povrchu chrumkavé, vo vnútri jemné a plné skvelého, ovocím prevoňaného, cukrfree domáceho džemu. A tak sladké.
Aké cesto použiť?
Použila som kokosové fathead cesto, zložením veľmi podobné tomu, ktoré som použila na prípravu Pirohov. Zvolila som si ho, lebo je veľmi chutné, dobre sa s ním pracuje a ľahko sa plní. Je oproti klasickému mandľovému fathead cestu menej lepkavé a dlhšie pružné, čo sa pri receptoch, kde dávame do jednotlivých kúskov plnku a každý kúsok samostatne uzatvárame, veľmi praktické.
Ako pri každom fathead ceste som použila predstrúhanú mozzarellu z obchodu, keďže dáva (vďaka malému množstvu škrobu, ktorý obsahuje) cestu pevnú konzistenciu. Mozzarella je zo syrov najvhodnejšia, lebo má najneutrálnejšiu chuť, čo sa veľmi hodí pri sladkých receptoch.
V recepte som tiež použila ľanové vajíčko (z pomletých ľanových semienok), ktoré pokojne môžete nahradiť stredne veľkým slepačím vajíčkom.
Detaily
2 porcie (spolu 16ks)
5 minút
30 minút
425Kcal
9g
26g
21g
Suroviny
- Cesto
1 ľanové vajíčko
(1PL pomletých ľanových semienok, 2,5PL vody)150g mozzarella (predstrúhaná z obchodu)
20g cream cheese (Goldessa, Philadephia, Lučina)
40g kokosová múka
30g sladidlo (erythritol alebo xylitol)
1ČL prášok na pečenie
štipka soli
- Náplň
Ako na to
- Pripravíme si ľanové vajíčko. Zmiešame 1PL pomletých ľanových semienok (alebo ľanovej múky) s 2,5PL vody. Necháme 10 minút postáť. Zmes zrôsolovatie a konzistenciou bude pripomínať bielko slepačieho vajíčka.
- Mozzarellu a cream cheese dáme do misky a na 1 minútu na vysokú teplotu do mikrovlnky roztopiť. Dôkladne premiešame. Ak nemáte mikrovlnku, tento krok môžeme urobiť aj na panvici na sporáku.
- Vo food processore zmiešame kokosovú múku, sladidlo, prášok na pečenie, soľ. Použijeme nástavec na miešanie cesta. Pridáme ľanové vajíčko a roztopené syry a necháme chvíľu miesiť (stačí 10-15 sekúnd), až kým sa cesto dokonale prepojí.
- Cesto dáme medzi dva pečiace papiere a vyvaľkáme na cca 3mm hrubú placku v tvare obdĺžnika alebo štvorva. Cesto nožom rozdelíme na menšie štvorce a na každý dáme do stredu 1/2ČL džemu. Štvorec preložíme na polovicu a okraje spojíme.
- Pečieme 12-15 minút na plechu vystlanom pečiacim papierom na 175C.
- Podávame posypané práškovým sladidlo. Môžeme si tiež pripraviť penu z cream cheesu, malinového džemu, citrónovej šťavy a práškového sladidla. Výborne taštičky chuťovo doplní.
Tipy:
- Na spájanie okrajov taštičiek zvyknem používať vidličku, ktorej hroty pritlačím na okraj. Vytvorí sa tak pekný vzor, okraje sa spoja a džem pri pečení nevyteká von.
- Ak nemáme k dispozícii food processor, pokojne cesto zamiesime rukami. Ak sa cesto príliš lepí, jemne si ruky namokrýme alebo naolejujeme.
- Čím je džem hustejší, tým je plnenie a lepenie taštičiek jednoduchšie. Ak máte poruke len riedky džem, odporúčam ho nechať povariť, nech zhustne.