Šťavnaté a jemné vanilkové muffiny z mandľovej múky so sezónnym ovocím, posypané plátkami chrumkavých mandlí. Stačí 30 minút a na stole máme voňavý low carb dezert, ktorý poteší aj náročného jedáka. A jeho prípravu poľahky zvládne aj kuchár začiatočník.
Akú múku použijeme?
Na prípravu týchto muffinov môžeme použiť ako mandľovú múku tak aj mleté mandle/mandľovú drť, čo sú vlastne mleté blanšírované mandle. Kupujem ich v bežnom obchode v oddelení orechov a surovín na pečenie. Ako náhradu môžeme použiť aj múku z vlašských orechov, slnečnicových semienok alebo lieskovcov. Neodporúčam nahrádzať v recepte mandľovú múku múkou kokosovou, lebo tá je viac savá a muffiny budú príliš suché.
Ak máte chuť na dezert z kokosovej múky odporúčam vyskúšať napríklad:
Čokoládový cupcake s cream cheese krémom
Aké ovocie použiť?
Do mandľových low carb muffinov sa výborne hodia maliny, černice, čučoriedky alebo jahody. Môžeme použiť ovocie čerstvé aj mrazené.
Detaily
12ks
30 minút
176Kcal
4g
13,5g
9g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 muffin z mandľovej múky s malinami, posypaný mandľovými plátkami
Suroviny
240g mandľová múka
alebo mleté blanšírované mandle1ČL kypriaci prášok
1/4ČL soľ
80g erythritol
alebo 60g xylitol3 veľké vajíčka
230g grécky jogurt
1ČL mletá vanilka
alebo 2ČL vanilkový extrakt50g mandľové plátky
130g maliny (čerstvé alebo mrazené)
Ako na to
- V miske zmiešame mandľovú múku, kypriaci prášok, erythritol alebo xylitol a soľ. V druhej miske ručným mixérom zmiešame vajíčka, grécky jogurt a vanilku.
- Zmiešame suché a vlhké suroviny, jemne vmiešame maliny a vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozdelíme do foriem na muffiny a vrch posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme 20-25 minút na 180C.
- Skladujeme v chladničke 4-5dní prípadne v mrazničke až 3 mesiace.