Šťavnatý losos s výbornou krémovou holandskou omáčkou, ako príloha svieži šalát z rukoly, paradajok a žltej papriky s ľahkým dresingom. Veľmi chutný a super jednoduchý obed alebo večera pripravená za 30 minút. Toto jedlo je bohaté na protein, vlákninu a zdravý tuk, vďaka ktorému budeme sýti a spokojni dlhú dobu.
Aký postup použiť?
V rámci predprípravy (asi 30 minút pred robením omáčky) z chladničky vytiahneme suroviny. Vajíčko aj dijonská horčica by mali mať izbovú teplotu. Maslo budeme roztápať preto ho nepotrebujeme vyberať. Namiesto masla môžeme použiť aj ghee. Omáčka je s jeho použitím lesklejšia.
Odporúčam si najprv pripraviť čerstvý šalát z rukoly a dresing na šalát. Zatiaľ šalát dresingom nezalievame, aby nezvädol. Pripravíme si lososa a dáme ho piecť na panvicu. Zatiaľ čo sa nám opeká, pustíme sa do prípravy holandskej omáčky.
Na panvici otočíme lososa, dokončíme omáčku a môžeme sa pustiť do servírovania. Šalát pred podávaním obalíme v pripravenom dresingu.
Ako pripravíme lososa?
Príprava lososa je naozaj rýchla a veľmi nenáročná. Losos je všestranná ryba, bohatá na Omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A, B6, B12, D a E. Odporúčam uprednostniť divokého lososa pred lososom chovaným v chovných staniciach. Mäso z rýb chovaných v chovných staniciach často obsahujú aj nežiadané zložky ako napríklad antibiotiká, ktoré sú rybám podávané ako prevencia pred chorobami.
Lososa osušíme papierovou utierkou, naporcujeme, z oboch strán potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olej, na ktorom lososa opečieme najprv zo strany kde má kožu, asi 4 minúty kým je koža chrumkavá a zlatistá. Potom lososa otočíme a opekáme z druhej strany 3-4 minúty kým je mäso jemne ružové. Odstavíme z ohňa, necháme 30 sekúnd postáť a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Ako na holandskú omáčku?
V malom hrnci alebo mikrovlnke roztopíme maslo (alebo ghee). Keď ho budeme vlievať do omáčky malo by byť teplé, nie horúce. Pripravíme si hrniec s malým množstvom vody a misku, ktorú do hrnca zvrchu vložíme. V miske zmiešame žĺtko, dijonskú horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Metličkou zmes dôkladne premiešame a vložíme do hrnca s vriacou vodou nad paru. Dno misky by sa nemalo dotýkať hladiny vody v hrnci.
Nad parným kúpeľom zmes miešame až začne hustnúť. Potom tenkým prúdom alebo po lyžičkách pridávame rozpustené maslo (alebo ghee) a energicky šľaháme. Omáčka je hotová, keď zosvetlie a zhustne. Ak je príliš hustá, zriedime ju trochou vody. Na záver dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Komplet recept spolu so surovinami a tipmi k príprave holandskej omáčky rovnako nájdete na tomto blogu.
Detaily
4
30 minút
682Kcal
15g
53g
34g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu lososa s holandskou omáčkou (2PL) a šalátom s dresingom
Suroviny
- Losos
500g losos
2PL olej
soľ
čierne korenie
1PL citrónová šťava
- Šalát
125g rukola
1ks žltá hrubostenná paprika
12ks cherry paradajky
2PL extra panenský olivový olej
soľ
čierne korenie
1-2PL citrónová šťava
Ako na to
- Rukolu umyjeme, necháme odkvapkať alebo použijeme sušičku na šalát. Cherry paradajky rozpolíme, papriku nakrájame na tenké plátky. Pripravíme si dresing zmiešaním extra panenského olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia.
- Lososa usušíme papierovou utierkou, z oboch strán potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime 2PL oleja a položíme naň lososa najprv dolu kožou. Opekáme na miernom ohni 4 minúty, kým je koža chrumkavá a zlatistá.
- Lososa otočíme a opekáme na druhej strane 3-4 minúty. Losos je hotový keď je svetloružový. Odstavíme z ohňa a necháme 30 sekúnd odpočívať. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Kým sa losos opeká, pripravíme si holandskú omáčku. Suroviny by mali mať izbovú teplotu, preto ich aspoň 30 minút pred prípravou omáčky vyberieme z chladničky.
- Pred podávaním šalát obalíme v dresingu a podávame k opečenému lososovi, ktorého prelejeme holandskou omáčkou.