Šťavnaté jemné kuracie stehná obalené v sladko-kyslej omáčke s krehkou zeleninou, posypané sezamom a ako príloha karfiolová ryža. Toto jedlo nadchne každého, kto obľubuje čínsku kuchyňu a kombinovanie výrazných chutí.
Na rozdiel od klasiky, ktorú poznáme z reštaurácií, sú kuracie kúsky opečené a nie smažené v cestíčku. Je to teda zjednodušená verzia ‘kuraťa v sladko-kyslej omáčke’ no stále chutí výborne a jeho príprava zaberie naozaj krátko. Do 30 minút máme na stole farbami a chuťami hrajúce skvelé jedlo pre celú rodinu.
Aké mäso použiť?
Výborne sa mi osvedčili vykostené naporcované kuracie stehná. Ich príprava zaberie trochu dlhšie ako keď použijeme kuracie prsia, no výsledok je krásne šťavnaté a jemné mäso. Môžeme samozrejme použiť aj kuracie prsia prípadne morčacie alebo králičie mäso.
Ako pripravíme sladko-kyslú omáčku?
Na omáčku použijeme kombináciu octa, low carb sladidla, paradajkového pretlaku a sójovej omáčky, ktoré vytvoria omáčku so špecifickou delikátnou chuťou. Na zahustenie použijeme xantánovú gumu, ktorú bežne dostaneme kúpiť v obchodom so zdravou výživou. Je to low carb zahusťovadlo a pomocou nej omáčka zhustne a krásne obalí kuracie kúsky. Do omáčky jej stačí málo (1/2ČL). Keď ju budeme pridávať k ostatným surovinám na omáčku, rovnomerne ju rozprášime v jednej vrstve a dôkladne zamiešame. Tak sa vyhneme prípadným hrudkám. (pozn. xantánová guma je prírodného pôvodu a vzniká fermentáciou cukru).
Aby bola omáčka čo najpodobnejšia originálu, pridáme aj kúsky krátko opečenej bielej cibule a žltej a zelenej hrubostennej papriky. Takáto krehká, jemne opečená zelenina pridáva jedlu ďalšiu skvelú textúru.
Ako prílohu vrele odporúčam karfiolovú ryžu.
Ďalšie chutné recepty na rýchly obed:
Cukinové špagety v parmskou šunkou a pestom
Kuracie stehná v balzamikovej omáčke
Detaily
4
30 minút
369Kcal
8g
22,5g
26,5g
- Nutričné hodnoty sú počítané na jednu porciu kuracích stehien v sladko-kyslej omáčke bez prílohy
Suroviny
4PL olej
500g kuracie stehná (vykostené)
1/4ČL čierne korenie
1/2ČL soľ
- Omáčka
1PL olej
1/2ks stredná biela cibuľa
1/2ks žltá hrubostenná paprika
1/2ks zelená hrubostenná paprika
100ml jablčný, biely alebo ryžový ocot
1PL sójová omáčka
1PL paradajkový pretlak alebo kečup
80g granulovaný erythritol
1/2ČL xantanová guma
Ako na to
- Vykostené kuracie stehná nakrájame na menšie kúsky. Osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olej a na ňom opečieme kuracie kúsky dozlatista, kým je mäso chrumkavé a prepečené. Opekáme asi 8-10 minút. Mäso vyberieme z panvice a odložíme na stranu.
- Cibuľu a papriku nakrájame na kocky (asi 2x2cm). Do hrnca dáme 1PL oleja, na ktorom 1-2 minúty opekáme cibuľu, pridáme papriku a opekáme ďalšie 2-3 minúty. Zelenina by mala byť krehká a al dente.
- V miske zmiešame ocot, sójovú omáčku, paradajkový pretlak, sladidlo a xantanovú gumu (tú do zmesi opatrne rozprášime, aby nevznikli hrudky).
- Znížime plameň a octovú zmes vlejeme do opečenej zeleniny a miešame, kým omáčka prebublá. Stiahneme z ohňa a necháme omáčku zhustnúť. Prelejeme ňou opečené kuracie kúsky a premiešame. Podávame s karfiolovou ryžou a posypané sezamovými semienkami.