Šťavnatý makový koláč s bohatou vrstvou džemu a čokolády, low carb a tak chutný! Je to obľúbený koláč môjho detstva a robievala ho moja mama v klasickej (nelow carb) verzii. Mak jednoducho milujem takže bolo iba otázkou času, kedy vznikne jeho nízkosacharidová verzia.
Názov už naznačuje, že jeho príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Niekedy sa nazýva aj makový hrnčekový koláč, lebo množstvá sa pôvodne udávajú v hrnčekoch. Ja pridávam pre jednotlivé suroviny presnú gramáž, keďže som sa rozhodla nakombinovať mandľovú a kokosovú múku kvôli šťavnatosti a vláčnosti a tie sa nenahrádzajú 1:1.
Akú múku použiť?
Skombinovala som mandľovú a kokosovú múku. Mandľovú múku môžeme nahradiť aj múkou z vlašských či lieskovcových orechov alebo zo slnečnicových semienok.
Ak by ste sa chceli o low carb múkach dozvedieť viac, odporúčam článok Low carb múky.
Aký mak použiť?
V originálnom recepte koláča lenivej gazdiny sa používa mak nemletý a ten mu dodáva jeho príjemný skus. Ak však nemletý mak práve nemáte, pokojne použite aj mletý.
Aké sladidlo použiť?
Osobne najradšej používam erythritol, lebo sa dobre dávkuje, je trochu menej sladký ako xylitol, dobre kryštalizuje a chutí celej našej rodine. Pokojne však použite napríklad xylitol alebo kryštalické sladidlo na báze steviol glykosidov (zo stévie).
Aký džem použiť?
Keďže samotný koláč je sladký a navrch ide ešte vrstva čokolády, odporúčam kyslejší džem ako napríklad ríbezľový, malinový, černicový alebo višňový. Príjemne vyváži chute a koláč osvieži. Ak nemáte low carb džem z obchodu, je veľmi jednoduché a rýchle si takýto džem bez cukru doma pripraviť. Odporúčam vyskúšať niektorý z domácich cukrfree rýchlodžemov.
Ďalšie výborné low carb koláče:
Čokoládový koláč s parížskou šľahačkou
Detaily
8 porcií
40 minút
283Kcal
6g
25g
5,6g
Suroviny
70g mandľová múka
30g kokosová múka
60g sladidlo (erythritol)
50g mak nemletý/mletý
1ČL kypriaci prášok
štipka soli
60ml olej (kokosový, olivový)
60ml smotana na šľahanie
60ml mlieko (kokosové, mandľové)
2 stredné vajcia
6PL cukrfree džem
60g horká čokoláda
(74% a vyšší podiel kakaa)1PL kokosový olej
Ako na to
- Zmiešame mandľovú a kokosovú múku, mak, sladidlo, kypriaci prášok a soľ.
- Metličkou dôkladne zmiešame vajíčka so smotanou na šľahanie, olejom a mliekom. Tekuté suroviny vlejeme do suchých a dôkladne premiešame.
- Tekuté cesto vlejeme do vymasteného plechu (najlepšie ešte vystlaného pečiacim papierom, aby sa koláč ľahšie vyberal). Pre tento počet porcií som použila plech s veľkosťou 10x20cm (malý).
- Pečieme 25-30 minút na 180C.
- Čokoládu roztopíme spolu s kokosovým olejom nad parou alebo v mikrovlnke.
- Po dopečení koláč necháme trochu vychladnúť, vrch potrieme bohatou vrstvou džemu a nalejeme naň roztopenú čokoládu. Dáme na chladné miesto, kým čokoláda navrchu stuhla.
Dobrý deň,chcem sa opýtať čím by som mohla nahradiť šľahačkovú smotanu? Nesmiem nič z kravského mlieka , rastlinné smotany som pozerala ale zložením sú čistá hrôza Ďakujem
Dobry den Erika, mozete slahacku nahradit kokosovym mliekom z konzervy.