Tento dezert mi dizajnom pripomína nugátové rezy. Jeho textúra je rôzna podľa toho, ako dlho ho pred podávaním necháme vonku s chladničky. Dá sa jesť aj priamo po vybratí – vtedy je pevný a roztápa sa na jazyku ako ľadová čokoláda. Alebo ho necháme vonku pár desiatok minút a máte lahodný mäkký karamelový stred s chrumkavou orechovou krustou na spodku a čokoládovou navrchu. Jednoducho geniálne!
Detaily
30 porcií
20 minút
90 minút
167Kcal
1,3g
17,4g
1,8g
Suroviny
- Spodná vrstva – cesto
150g mandľovej múky
80g roztopeného masla
- Stredná vrstva – karamelová
200ml smotany na šľahanie
250g masla
vanilka
sladidlo (dala som 3PL práškového erythritolu)
štipka soli
- Horná vrstva – čokoládová
100g horkej čokolády (najlepšie sladenej
low carb sladidlom)1PL kokosového oleja
100ml smotany na šľahanie
Ako na to
- Na spodnú vrstu (cesto) dôkladne zmiešame múku a roztopené maslo, dáme v tenkej vrstve na dno misky (použila som zapekaciu misku 15x22cm) a utlačíme. Dáme piecť na 8 minút na 175C. Necháme úplne vychladnúť a dáme na 10 minút do chladničky.
- Na strednú (karamelovú) vrstvu dáme do hrnca alebo panvice maslo, smotanu, sladidlo a vanilku a necháme jemne vrieť, kým zmes zhustne a zredukuje sa asi o 1/3. Nalejeme na struhnuté cesto. Necháme vychladnúť a dáme na 20 minút do mrazničky.
- Na hornú vrstvu dáme do hrnca smotanu na šlahanie, zohrejeme a roztopíme v nej čokoládu a kokosový olej. Nalejeme na karamelovú vrstvu a necháme vychladnúť.
Dezert skladujeme v chladničke.
Tip: pre hladké okraje, pri porcovaní používame ostrý nôž, ktorý sme predtým chvíľu nechali pod horúcou vodou.