Sekaná z hovädzieho mäsa potretá výbornou kečupovou omáčkou. Skvele dochutená, šťavnatá, bohatá na protein. Klasika americkej kuchyne, ktorú milujú nielen dospelí ale čo je dôležité, veľmi chutí aj deťom.
Možno vám kombinácia sekanej a kečupu príde trochu zvláštna no určite vám odporúčam, aby ste jej dali šancu. Je to chuťová bomba. Sekaná sa vďaka kečupu stáva svieža a krémová a nebudete ju vedieť prestať jesť. Preto sa u nás celá sekaná s kečupovou omáčkou zvykne zjesť už hneď prvý deň ako ju urobím.
Na prípravu low carb sekanej použijeme okrem pomletého hovädzieho mäsa aj cibuľu, cesnak, mandľovú múku, feta syr, vajíčka, smotanu na šľahanie, soľ, čerstvé a sušené koreniny ako petržlenová vňať, tymián či oregano.
Jej prípravou strávime minimum času, lebo v podstate len zmiešame suroviny, ktoré pomocou formy alebo rukami vytvarujeme do požadovaného tvaru a dáme piecť. Ja rada používam na získanie pekného tvaru silikónovú formu na chlieb o veľkosti 22x12cm. Dá sekanej úhľadný tvar a ľahko sa z nej vyberá. Zmes na sekanú do nej natlačím, uhladím vrch a vyklopím na plech, vystlaný alobalom, ktorý predtým potriem jemnou vrstvou oleja. Rovnako potriem olejom povrch sekanej. Takto pripravenú sekanú pečieme v rúre 60 minút.
Po dopečení sekanú potrieme low carb kečupom a dáme ešte na chvíľu zapiecť.
Po vytiahnutí z rúry necháme sekanú 10 minút chladnúť, potom nakrájame a podávame. Ako prílohu odporúčam čerstvú alebo pečenú zeleninu, listový šalát, prípadne low carb chlieb či pečivo. Môjmu manželovi k nej veľmi chutí tiež majonéza.
Detaily
4
90 minút
442Kcal
4,3g
29g
39,5g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu sekanej (2 hrubšie kusy) bez prílohy.
Suroviny
500g mleté hovädzie mäso
1 stredná cibuľa
2 strúčiky cesnak
30g mandľová múka alebo najemno pomleté ošúpané mandle
70g syr feta
1 veľké vajíčko
60ml smotana na šľahanie
2PL čerstvá petržlenová vňať
1ČL sušené oregano
1ČL sušený tymián
1/2ČL čierne korenie
1/2ČL soľ
1PL olej
6PL low carb kečup
Ako na to
- Cibuľu nastrúhame na hrubom strúhadle, cesnak nasekáme nadrobno, syr feta rozdrobíme najemno.
- V mise dôkladne zmiešame mleté hovädzie mäso, nastrúhanú cibuľu, cesnak, syr feta, mandľovú múku, vajíčko, smotanu na šľahanie, koreniny a soľ. Zmes necháme 5 minút postáť.
- Na pečiaci plech dáme alobal, ktorý potrieme olejom. Zmes na sekanú dáme do formy a vyklopíme na alobal prípadne zmes premiestnime na alobal a rukami vyformujeme do požadovaného tvaru. Vrch potrieme olejom a dáme piecť na 50-60 minút na 180C.
- Sekanú vyberieme z rúry a bohato potrieme low carb kečupom. Pečieme ďalších 10-15 minút.
- Po vytiahnutí z rúry necháme sekanú 10 minút chladnúť, nakrájame a podávame s listovým šalátom, čerstvou alebo pečenou zeleninou či low carb chlebom alebo pečivom. Skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke 3-4 dni, mrazničke 2 mesiace.