Budem k vám úplne úprimná. Milujem dezerty. Milujem sladkosti a jedávam ich skoro každý deň. Našťastie mi low carb stravovanie moju lásku k sladkej chuti pomáha držať na uzde.
V minulosti sa u mňa striedali obdobia jedenia sladkostí, výčitiek, pocitov viny a priberania s obdobiami úplného obmedzenia sladkostí a sladkej chuti, disciplíny, kontroly a chudnutia. Bolo to ako na hojdačke, raz hore, raz dole.
Pri low carb dezertoch výčitky nemám. Uvedomujem si, že to nie sú nízkokalorické dezerty (práve naopak) a preto ich jem s mierou, strážim si množstvo a započítavam ich kalórie do celkového denného príjmu. No na rozdiel od bežných sladkostí, low carb dezert nemá vplyv na môj krvný cukor, nespôsobuje jeho výkyvy a tak nemám po jeho zjedení návaly skorého hladu ani únavy. Viem si ho vychutnať a viem si povedať dosť bez toho, aby som so sebou musela bojovať.
Tento dezert sme si s manželom veľmi obľúbili hlavne vďaka nadýchanej konzistencii a sviežej ovocnej chuti. A keďže sa podáva v pohároch alebo miskách, ľahko máme prehľad o množstve, ktoré zjeme. Jedna porcia má mimochodom 286Kcal a 6.4g sacharidov.
Detaily
4 porcie
30 minút
60 minút
241Kcal
4,5g
23g
3,5g
Suroviny
250ml smotany na šľahanie
100ml jahodovej šťavy (nesladenej)
želatína (množstvo podľa inštrukcií na obale)
2PL sladidla (použila som práškový erythritol)
vanilka (mletá, extrakt alebo aróma)
štipka soli
Ako na to
- Ak nemáme jahodovú šťavu, ľahko si ju vyrobíme z čerstvých alebo mrazených jahôd. Jahody podlejeme 3PL vody a necháme na miernom ohni 5-6 minút jemne bublať. Zmäknuté jahody prepasírujeme cez sitko a zachytenú tekutinu použijeme ako šťavu do dezertu. Do šťavy pridáme sladidlo, vanilku a štipku soli. Šťavu pred ďalším použitím necháme vychladnúť.
- Smotanu vyšľaháme do tuha.
- Želatínu pripravíme podľa návodu na obale a zmiešame s ochutenou jahodovou šťavou. Zmes opatrne vlejeme do vyšľahanej šľahačky a jemne zamiešame. Miešame opatrne, aby ostala pena nadychaná. Prelejeme do pohárov alebo servírovacích misiek.
- Ozdobíme jahodami, šľahačkou, orechmi alebo čokoládou. Pred podávaním necháme penu aspoň 30 minút chladiť a tuhnúť v chladničke.
Tip:
Vyskúšajte rovnaký postup a urobte si doma černicovú, malinovú alebo citrónovú penu. Pri poslednej spomínanej odporúčam pridať viac sladidla a ozdobiť mätou.
Ak dáte viac šťavy (120ml a viac) ako dokáže šľahačka naviazať, urobí sa vám va spodku pohára druhá vrstva, skladajúca sa prevažne zo želatíny a šťavy. Ja osobne dávam väčšinou šťavy viac lebo chcem v dezerte túto vrstvu mať (chutí trochu ako gumový medvedíci). A však chcete, aby bol dezert čisto nadýchaná ovocná pena, dajte šťavy menej.