Máte radi pizzu a chýba vám odkedy sa stravujete low carb? Už nemusí. Aj pri low carb stravovaní máme našťastie množstvo variácií na toto obľúbené talianske jedlo, ktoré majú radi ako deti tak aj dospelí.
V tejto verzii použijem skvelú sezónnu zeleninu CUKINU (CUKETU), ktorá je mimoriadne vhodná pri nízkosacharidovej strave, keďže obsahuje len 2g sacharidov na 100g cukiny, a k tomu množstvo vitamínov, vody a vlákniny.
Ďalšie výborné recepty na low carb pizzu:
Pizza s talianskou oblohou (z mandľovej múky)
Pizza s lososom (z kokosovej múky)
Na to, aby cukinové pizza cesto držalo čo najlepšie pokope, použijeme v tomto recepte malý trik. Cukina je bohatá na tekutinu, preto ju v prvom kroku krátko pečieme v rúre, čím ju zbavíme časti tekutiny. Rovnako v recepte použijeme kokosovú múku, ktorá veľmi dobre nasáva vlhkosť. Tieto dva kroky robia cesto pevným a ľahko manipulovateľným.
Do cesta použijeme mozzarellu (prípadne iný typ syra) prestrúhanú z obchodu. Tento typ obsahuje malé množstvo škrobu, ktorý tiež napomáha k pevnosti cesta.
Čím pizzu obložiť?
Na tento druh zeleninovej pizze sa hodí akýkoľvek druh oblohy od salámy, šunky, klobásky, slaniny, mozzarelly, goudy, camembertu, nivy cez čerstvé aj sušené paradajky, špenát, ančovičky, cibuľu…vašej fantázii ani chutiam sa medze nekladú. Ja som použila paradajkový základ, čo je zredukovaná paradajková šťava ochutená cesnakom, sušeným oreganom, majoránkou, soľou a čiernym korením. Pokračovala som mozzarellou z nálevu, zelenými a čiernymi olivami, červenou cibuľkou a feta syrom.
Detaily
2 porcie (1pizza)
20 minút
60 minút
443Kcal
11g
27g
27g
Suroviny
- Cesto
280g cukina/cuketa
120g mozzarelly (predstrúhaná z obchodu)
30g kokosovej múky
3 stredné vajíčka
Soľ
Ako na to
- Rúru vyhrejeme na 175C.
- Cukinu nastrúhame na jemnom strúhadle. Rozložíme ju v tenkej vrstve na plech vystlaný pečiacim papierom. Pečieme 10-15 minút. Necháme ju trochu vychladnúť. Ak je stále vlhká (je pod ňou tekutina), osušíme ju papierovým obrúskom.
- Zmiešame mozzarellu, kokosovú múku, vajíčka a soľ. Pridáme opečenú cukinu a vypracujeme cesto.
- Cesto rozprestrieme v tenkej vrstve na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme 25-30 minút. V polovici času môžeme otočiť plech, aby sa pizza prepiekla rovnomerne.
- Pizzu vyberieme, potrieme paradajkovým alebo iným základom, obložíme nami zvolenými surovinami a dáme piecť na ďalších 10 minút do rúry alebo kým sa obloha prepečie. Pred podávaním necháme trochu vychladnúť a naporcujeme.