Ľahká, krémová, našľahaná pena s chuťou vanilkového cheesecaku a šťavnatými jahodami. Tento super jednoduchý a veľmi chutný dezert je pripravený za 10 minút. Je to moja voľba číslo 1 keď dostanem chuť na niečo sladké a svieže, prípadne keď má prísť návšteva a chcem ich pohostiť príjemným low carb dezertom. Veľmi chutí aj deťom.
Čo budeme potrebovať?
- smotana na šľahanie – používam 33% alebo 40%
- cream cheese – krémový čerstvý syr typu Lučina, Goldessa alebo Philadelphia
- sladidlo – odporúčam práškové alebo tekuté (ak nemáme práve poruke práškové, stačí v suchom mixéri 30 sekúnd mixovať granulované). Krém je s ním jemnejší ako s granulovaným. Vhodné low carb sladidlo je xylitol, erythritol aj sladidlo na báze stévie.
- vanilka – vanilkový extrakt, mletá bourbon vanilka alebo vanilková aróma
- jahody – najlepšie čerstvé. Pri mrazených necháme jahody najprv rozmraziť a potom dlhšie odkvapkať v sitku.
Ako penu pripravíme?
Tento dezert sa pripravuje naozaj veľmi jednoducho. Vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuha. V druhej miske vyšľaháme cream cheese a sladidlo na jemnú penu, pridáme vanilku a zašľaháme ju do cream cheesu. Pridáme tretinu šľahačky a zašľaháme ju do zmesi. Zvyšok šľahačky pridávame opatrne a do zmesi ju zamiešame jemnými pohybmi. Nakoniec pridáme na menšie kúsky nakrájané jahody a jemne zamiešame.
Jahodovú cheesecake penu podávame v pohároch alebo miskách, posypanú plátkami mandlí a ozdobené jahodou. Dezert môžeme podávať hneď alebo ho necháme 20 minút vychladiť v chladničke, kde ešte trochu stuhne.
Detaily
6
10 minút
288Kcal
6g
29g
4,2g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu jahodovej cheesecake peny posypanej mandlovými lupienkami (1/2PL na porciu) a jahodou
Suroviny
250ml smotana na šľahanie
200g cream cheese (krémový čerstvý syr typu Lučina, Goldessa alebo Philadelphia)
2PL práškové sladidlo (xylitol, erythritol)
alebo 10 kvapiek tekuté sladidlo (stévia)1/2ČL vanilka alebo 1ČL vanilkový extrakt
18ks stredné jahody (čerstvé alebo mrazené)
2PL mandľové lupienky (na ozdobenie)
6 celé čerstvé jahody (na ozdobenie)
Ako na to
- Smotanu na šľahanie ručným mixérom vyšlaháme do tuha a dáme do chladničky.
- Cream cheese a sladidlo ručným mixérom šľaháme asi 2 minúty, kým je zmes nadýchaná a krémová. Pridáme vanilku a krátko zašľaháme.
- Do cream cheese zmesi pridáme tretinu vyšľahanej šľahačky a mixérom krátko zašľaháme. Následne jemne zamiešame zvyšok šľahačky. Teraz penu miešame opatrne, aby ostala nadýchaná. Pridáme jahody, nakrájané na menšie kúsky a jemne zamiešame.
- Jahodovú cheesecake penu rozdelíme do misiek alebo dezertných pohárov a ozdobíme plátkami mandlí a jahodami. Podávame okamžite alebo dezert pre podávaním dáme na 20 minút vychladiť do chladničky. Neozdobenú penu skladujeme prikrytú v chladničke 2-3 dni alebo v mrazničke 2 mesiace.
Dobrý večer, chcel by som sa len spýtať k Erythritolu, ktorý ste použila. Ja som si zakúpil erythritol a vo výživových údajoch je napísané, že obsah sacharidov na 100g je 99,8g. Tu sa chcem spýtať teda či osladením jedál v KETO nezdvihnem moc denný príjem sacharidov. (