Len 3 suroviny, jednoduchá príprava, chrumkavé, slané a rýchle. Ak rozmýšľate nad low carb snackom na oslavu, cestovanie alebo len na také domáce chrumkanie ako alternatíva ku popcornu ku sledovaniu vášho obľúbeného seriálu, tieto krekry sú to pravé.
Krekry sú kombináciou dvoch druhov syra a korenia. Moje obľúbené typy korenia sú celá rasca, mletá sladká paprika, sušený cesnak, čili korenie, oregano alebo provensálske korenie. Tip: ak používam mletú sladkú papriku, krekry pečiem kratšie, aby nezhorkli. Krekry si môžete urobiť aj len čisto syrové bez korenia.
Aký syr použiť?
Aby boli krekry chrumkavé, odporúčam ako jeden typ syra použiť parmezán. Po vychladnutí sú krekry vďaka nemu chrumkavé a krehké. Kupujem ho v tehle a podľa potreby si nastrúham potrebné množstvo.
Parmezán potom kombinujeme podľa chuti s iným druhom tvrdého syra napríklad s goudou, čedarom, eidamom, ementálom, mozzarellou či oštiepkom. Môžeme použiť syr predstrúhaný z obchodu alebo nastrúhaný doma z tehly syru.
S čím krekry podávať?
Krekry sú slané preto sa k nim hodia svieže dipy, ako napríklad paradajkový, guacamole, z kyslej smotany alebo majonéza ochutená čili či citrónom.
Ďalšie výborné krekry a rýchle snacky:
Detaily
4 (spolu 24ks)
15 minút
150Kcal
1g
10g
13g
1 porcia – cca 6ks krekrov
Suroviny
80g parmezán
80g gouda
(alebo iný typ tvrdého syra)1ČL korenie
(rasca, sladká paprika, oregano…)
Ako na to
- Syry nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame dokopy. Pridáme korenie podľa chuti.
- Na plech vystlaný pečiacim papierom dávame malé kôpky nastrúhaného syru (asi 1ČL). Netreba ich urovnávať, pri pečení sa roztopia a roztečú. Medzi kôpkami nechávame preto voľné miesto.
- Pečieme 6-8 minút na 175C. Krekry počas pečenia sledujeme, sú hotové keď sú okraje upečené do zlatista. Pri chladnutí syrové krekry spevnejú a stanú sa chrumkavé.