Dávam do pozornosti! Delikátne krémová karfiolová polievka, ktorá je presne to pravé keď sa potrebujete zahriať v sychravý jesenný deň.
Karfiolová polievka nemusí vyznievať práve super príťažlivo, hlavne ak ste ju ešte nikdy nejedli. No verte mi, táto verzia je naozaj super chutná. Jej recept je postavený na opečenom karfiole a cesnaku, ktoré jej dávajú fantastickú krémovosť a skvelú bohatú chuť. Spolu s tekvicovými toastami (recept nájdete nižšie v príspevku) tvoria skvelú kombináciu. Už sa neviem dočkať, kedy si ju urobíte doma aj vy.
Ako uvariť tú najlepšiu karfiolovú polievku?
- Hlavné suroviny upečte – chuť karfiolu aj cesnaku sa plne rozvinú a dostanú bohatú chuť a krémovú konzistenciu práve vďaka pár desiatkam minút v rúre a dostatku soli a korenia.
- Na dokonalú krémovú chuť pridajte na záver trochu smotany na šľahanie a kúsok masla. Zaručujem vám že efekt, ktorý budú mať na chuť polievky, vás milo prekvapí.
- Chuť vylepšíte aj trochou citrónovej šťavy a štipkou muškátového orieška alebo bieleho korenia. Možno ich chuť v polievke hneď nespoznáte, no dokážu urobiť z dobrej polievky fantastickú.
Detaily
4
10 minút
70 minút
300Kcal
10g
27g
4,5g
Suroviny
1 väčší karfiol
1 celá hlavička cesnaku
2PL ghee/maslo
2PL oleja
1/2ČL soli
Čierne korenie
1 stredná cibuľa
1 liter zeleninového vývaru
1 bobkový list
1ČL nasekaného estragónu alebo tymiánu
150ml smotany na šľahanie
štipka muškátového orieška
2-3PL citrónovej šťavy
Ako na to
- Rúru rozohrejeme na 200C.
- Karfiol umyjeme a rozdelíme na menšie kusy (ružičky aj stonku).
Hlavičku cesnaku necháme vcelku len odrežeme vršok o zhruba 1cm. Ľahšie sa nám budú jednotlivé strúčiky po upečení vytláčať zo šupiek. - Karfiol obalíme v oleji, solíme a okorením čertvo namletým čiernym korením a dáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Cesnak dáme na alobal, polejeme trochou oleja, osolíme, okoreníme a zabalíme. Dáme na plech ku karfiolu. Pečieme v rúre 30-35 minút.
- Cibuľu nakrájame nadrobno. Opečieme ju na ghee/masle dozlatova. Zalejeme vývarom. Pridáme opečený karfiol, ošúpaný opečený cesnak, celý bobkový list a nasekaný estragón/tymián. Varíme do zmäknutia asi 10 minút.
- Polievku rozmixujeme dohladka ponorným alebo stolným mixérom.
- Na záver pridáme smotanu na šľahanie, muškátový oriešok a citrónovú šťavu. Môžeme dochutiť kúskom masla.
TIP: k polievke sa výborne hodia jednoduché TEKVICOVÉ TOASTY.
Suroviny TEKVICOvé TOASTY
300g tekvicového pyré
2 vajíčka
2PL zemiakového škrobu alebo psyllia
soľ
čierne korenie
Ako na to
- Suroviny zmiešame v miske a necháme 10 minút postáť.
- Prelejeme na plech vystlaný pečiacim papierom. Pečieme 15-20 minút na 200C.