Kto by nepoznal kokosovú tyčinku Bounty. Šťavnatú, kokosom voňajúcu, sladkú asamozrejme obalenú v hrubej vrstve čokolády. A toto je jej low carb domáca verzia – bez pridaného cukru, aditív či konzervantov. Len VEĽA kokosu, vanilky a čokoládová poleva samozrejme tiež nebude chýbať.
Je to zdravý nepečený cukrfree glutengree dezert, ktorý určite poteší telo aj dušu a vráti nás do detských čias.
Aký kokos použiť?
Čím šťavnatejší kokos použijeme, tým lepšie budú aj tyčinky. Strúhaný kokos z obchodu býva väčšinou suchší ako sekaný alebo kokosové lupienky. Ja rada používam práve kokosové lupienky, ktoré posekám nadrobno nožom. Ak sa rozhodnete použiť strúhaný kokos, odporúčam pridať o 1-2PL viac kokosového tuku.
Aké sladidlo použiť?
Osobne najčastejšie používam erythritol. Do receptu som použila práškovú formu, lebo sa ľahko kombinuje s ostatnými surovinami a dáva tyčinke krémovú konzistenciu. Pokojne však môžeme použiť aj kryštálovú formu prípadne iný druh sladidla podľa našej preferencie.
Detaily
8 ks
10 minút
3hodiny 30 minút
133g
3,7g
11,3g
1,7g
Suroviny
100g tuku z kokosového mlieka
(získame z 1 konzery plnotučného kokosového mlieka)30g kokosovej múky
60g strúhaného kokosu
30g práškového erythritolu
(možno použiť aj xylitol alebo stéviu)mletá vanilka/esencia/aróma
štipka soli
- Na obalenie
40g horkej čokolády (74% a viac)
1ČL kokosového oleja
Ako na to
- Suroviny zmiešame a hmotu necháme 10 minút odležať.
- Z hmoty tvarujeme tyčinky, ktoré dáme na 3 hodiny do mrazničky.
- Čokoládu roztopíme s lyžičkou kokosového oleja a zmrazené kúsky v nej obalime. Tyčinky skladujeme v chladničke a spotrebujeme do 5 dní.
Tipy:
- Kokosový tuk v mlieka získame tak, že otvoríte konzervu plnotučného mlieka a bez toho, aby ste jej obsah premiešali, zozbierate zvrchu lyžičkou hustú bielu krémovú časť. Konzervou pred otvorením netrasieme. Priehľadnú vode-pripomínajúcu časť obsahu konzervy do receptu nepoužijeme. Môžeme ju použiť napríklad do smoothie alebo vypiť samostatne.
- Tyčinky skladujeme v chladničke alebo v mrazničke. V chladničke vydržia 4-5 dní, v mrazničke až 1 mesiac. Pri skladovaní v mrazničke ich odporúčam nechať pred jedením 10 minút rozmraziť pri izbovej teplote, nech má tú správnu konzistenciu a chuť.