Plánujete oslavu a radi by ste ponúkli hosťom domáci zákusok? Hľadáte recept na nízkosacharidový koláč pre výnimočné príležitosti? Už nehľadajte…..práve ste ho našli.
Tento vanilkový cheesecake (čítame [čízkejk]) je vláčny, delikátny, extra bohatý koláčik, ktorý nielen chutí ale súčasne nemusíte mať pri jeho maškrtení výčitky.
Jeho zloženie ho robí sýtym a bohatým. Cream cheese a kyslá smotana sa postarajú o jeho jemnú štruktúru, mandľová múka zase o chrumkavý podklad. Kombinácia kakaa, vanilky a malín ho robí jednoducho neodolateľným.
Čas prípravy: 70 minút
Celkový čas: 5 hodín 10 minút (chladenie v chladničke minimálne 4 hodiny)
Ingrediencie l 12 porcií
Cesto
230g mandľovej múky
75g masla
45g sladidla (použila som granulový erythritol, vhodný je aj xylitol alebo stévia-pri nej treba upraviť množstvo keďže má sladšiu chuť)
30g kakaového prášku (nesladeného)
Plnka
900g cream cheese
200ml kyslej smotany
250g sladidla (viď pozn. pri ceste)
3 veľké vajíčka
5g vanilkového extraktu (možno použiť aj mletú bourbon vanilku alebo čerstvú vanilku z vanilkového struku)
Ako na to?
✏️Rúru si rozohrejeme na 175C.
✏️V mikrovlnke roztopíme maslo.
✏️Zmiešame suché ingrediencie na cesto. Dôkladne premiešame a pridáme roztopené maslo. Miešame až kým sa vytvorí jemne hrudková zmes.
✏️Formu na pečenie vymastíme kúskom masla alebo olejom a vystelieme pečiacim papierom. Pečiaci papier dáme aj na boky formy, aby sme docielili hladký okraj cheesecaku.
✏️Do vymastenej formy nasypeme cesto, ktoré dôkladne pritlačíme na spodok formy napríklad dnom pohára. Dáme piecť do rúry na 12 minút na 175C.
✏️Zatiaľ si pripravíme plnku. Do väčšej misy dáme cream cheese, kyslú smotanu, sladidlo a vanilku a mixérom ich vymiešame. Pridáme celé vajíčka a po jednom ich zamixujeme do plnky! Pozor, aby sme ich nemiešali príliš dlho, lebo plnka bude po dopečení príliš tuhá.
✏️Po dopečení cesta ho necháme aspoň 10 minút vychladnúť. Následne nalejeme do formy plnku.
✏️Pripravíme si vodný kúpeľ tak, že obalíme pečiacu formu alobalom, aby sa voda nedostala k cestu a nerozmočila ho. Takto obalenú formu dáme do vyššieho plechu a zalejeme horúcou vodou na cca 2,5cm. Dáme piecť na 55 minút na 175C.
✏️Po dopečení necháme vychladnúť a dáme do chladničky stuhnúť na minimálne 4 hodiny (najlepšie cez noc).
✏️Podávame s čerstvými malinami a malinovým pyré. Pyré môžeme robiť z čerstvých alebo mrazených malín, ktoré dáme do menšieho hrnca, podlejeme troškou vody, pridáme štipku soli a rozvaríme. Prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili kôstok, pridáme trochu sladidla (môžeme vynechať) a varíme, kým sa tekutina zredukuje a vytvorí sa hustá omáčka. Tou polejeme cheesecake pri podávaní.
Tipy: Aby nám cheesecake nepopraskal
- pečieme ho vo vodnom kúpeli
- hodinu po dopečení ho necháme dôjsť vo vypnutej rúre
- ak sa aj stane, že povrch cheesecaku popraská, nezúfame si a dáme navrch polevu. Výborná je napríklad poleva z kyslej smotany a sladidla, ktorú 10 minút zapečieme v rúre.