Scones (koláčiky z múky a ovocia) sú veľmi obľúbené hlavne vo Veľkej Británii. Zvyknú sa jesť s džemom, maslom alebo šlahačkou a zapíjať silným anglickým čajom s mliekom.
V tomto low carb recepte som sa rozhodla spojiť chuť černíc a citróna (jedna z mojich obľúbených). Namiesto tradičnej pšeničnej múky som použila mandľovú. Kyselosť černíc vyvažuje sladká chuť low carb sladidla erythritol. Do cesta som použila jeho kryštalickú formu a do polevy práškovú. Ak sa vám prášková nepodarí zohnať, ľahko si ju vyrobíte z kryštalickej. Stači dať erythritol do stolového mixéra a 2 minúty mixovať. Pred mixovaním sa uistite, že je mixér úplne suchý, aby sa vám sladidlo nerozmočilo. Po mixovaní potom nechajte sadnúť prach, ktorý sa v mixéry pri drvení urobí. Ušetríte si tým utieranie kuchynskej linky.
Tieto scones sú zvonku chrumkavejšie ako ich klasická verzia. Z vnútra sú však rovnako jemné.
Detaily
8ks
10 minút
45 minút
229 Kcal
3,5g
20,1g
7g
Suroviny
230g mandľovej múky
40g erythritolu
40g kokosového oleja
1/2ČL prášku na pečenie
1PL citrónovej kôry
1 väčšie vajíčko
štipka soli
hrsť černíc (čerstvé alebo mrazené)
3PL citrónovej šťavy
1PL práškového erythritolu
Ako na to
- Rozohrejeme rúru na 180C.
- Zmiešame múku, erythritol, prášok na pečenie, soľ. V druhej miske zmiešame vajíčko s roztopeným kokosovým olejom a citrónovou kôrou.
- Suchú a mokrú zmes zmiešame dokopy a vymiesime z nej cesto (môže byť mierne drobivé). Vtlačíme do neho černice. Ak používame černice mrazené, nerozmrazujeme ich a dávame ich do cesta zmrazené (aby sa cesto nerozmočilo).
- Z cesta vytvarujeme bochník s výškou cca 3-4cm a priemerom 20cm, ktorý rozdelíme na 8 trojuholníkov (ako keď krájame pizzu).
- Trojuholníky dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a dáme ich aspoň na 0,5cm od seba.
- Pečieme 18-20 minút.
- Pripravíme si polevu zmiešaním citrónovej šťavy a práškového erythritolu.
- Scones vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Vrch potom polejeme citrónovou polevou.