Zelená pizza je skutočne zelená a to nielen kvôli oblohe no aj jej cesto je zelenkavej farby. Je to vďaka múke z tekvicových semienok, ktorú som tentokrát použila v kombinácii s mandľovou. Tekvicové semienka sú bohatým zdrojom vitamínov aj stopových prvkov. Tiež sú veľmi bohaté na horčík, ktorý reguluje krvný tlak, udržuje silné kosti a pomáha pri psychickej pohode. Múka z tekvicových semienok sa s mandľovou veľmi dobre chuťovo dopĺňa a dokáže ju dokonca nahradiť v pomere 1:1.
Aký syr do cesta použiť?
Pre najlepší výsledok použite predstrúhaný syr z obchodu. Obsahuje totiž malé množstvo škrobu, ktorý robí cesto pevnejším. Mozzarella je najneutrálnejší typ syru. Vhodné sú aj predstrúhaný ementál alebo gouda, ktoré dodajú cestu výraznejšiu syrovú chuť.
Detaily
3 porcie (1 pizza)
15 minút
30 minút
548Kcal
6,9g
48g
29,2g
Suroviny
50g mandľovej múky
50g múky z tekvicových semienok
1/2ČL prášku na pečenie
1/4ČL soli
200g strúhanej mozzarelly (175g na cesto, 25g obloha)
30g cream cheese alebo syru Lučina
1 väčšie vajíčko
10 zelených olív
2PL pesta z medvedieho cesnaku
- Obloha
1PL citrónovej šťavy
1PL olivového oleja
1/4ČL chilli
štipka soli
2 hrste baby špenátu
1 hrsť medvedieho cesnaku
20g parmezánu
1/2 avokáda
sušené paradajky v oleji
Ako na to
- Vo väčšej miske zmiešame preosiatu mandľovú a tekvicovú múku, prášok na pečenie a soľ.
- Rúru rozohrejeme na 175C.
- Na panvicu dáme 175g strúhanej mozzarelly a cream cheese a na miernom ohni za stáleho miešania ich necháme roztopiť. Vlejeme do múkovej zmesy a dôkladne premiešame (najlepše rukou alebo ručným mixérom). Po cca 1 minúte miešania pridáme vajíčko. Spracujeme do jednotného cesta.
- Cesto dáme medzi dva pečiace papiere a vyvaľkáme do tvaru pizze s hrúbkou cca 0,3cm.
- Horný pečiaci papier dáme preč a pizzu aj so spodným papierom premiestnime na plech. Navrch pizze dáme ako podklad pesto, zvyšok mozzarelly a olivy.
- Pečieme 12-15 minút.
- V miske pripravíme dressing zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, chilli a soli. Baby špenát a medvedí cesnak obalíme v dresingu.
- Keď pizza trochu vychladne, obložíme ju špenátom a medvedím cesnakom v dresingu, nakrájaným avokádom a hoblinami z parmezánu.
Tipy:
- Mozzarellu a cream cheese/Lučinu môžeme roztopiť aj v mikrovlnke (1 minúta na vysokej teplote).