Vanilkové rožky

Krehké, jemné, plné mandlí a vanilky a krásne sladké. Také sú tieto vanilkové rožteky, ktoré sú aspoň v mojej rodine vianočnou klasikou. Prvýkrát som ich ochutnala ako dieťa u mojej babky a zamilovala som si ich chuť a textúru. Už druhé Vianoce ich budem robiť v tejto low carb verzii a oceňujem na nich hlavne veľmi jednoduchú prípravu a rozhodne to, že chutia na nerozoznanie od cukrového originálu.

Aké sladidlo použiť?

Vhodné sú všetky druhy low carb sladidiel (xylitol, erythritol aj stévia). Množstvo sladidla v recepte je dané pre erythritol, ktorý som použila ja. Pri stévii a xylitole, ktoré majú inú mieru sladkosti treba upraviť ich množstvo. Pre prehľad: xylitol je sladkosťou najbližšie ku chuti cukru (100%) pričom erythritol je menej sladký (70%). Stévia je asi 300krát sladšia ako cukor a pôjde jej do receptu omnoho menej. Pri jej použití treba počítať s tým, že cesta na rožky bude menej a preto rožkov vytvarujeme menej alebo ich urobíme menšie.

Na tento recept potrebujeme sladidlo v kryštalickej/granulovej forme (do cesta) aj v práškovej forme (na obalenie). Ja si práškovú formu vyrábam doma z kryštalickej. Je to veľmi jednoduché. Do SUCHÉHO mixéra dáme sladidlo a mixujeme asi 1 minútu. Po domixovaní necháme prach, ktorý sa nám pri mixovaní v mixéri zvýri, usadiť a až potom mixér otvoríme. Ušetríme sa tým utieranie kuchynskej linky.

Mandľová múka a mleté mandle

Je medzi nimi rozdiel. Mandľová múka sa vyrába z mandlí, ktoré sú zbavené šupky a je jemná. Mleté mandle sú mandle pomleté aj so šupkou a zmes je tmavšia a zrnitejšia. Pomleté mandle si ľahko vyrobíme aj doma keď napríklad na mlynčeku na kávu pomelieme celé mandle z obchodu.

Detaily

Porcie

15ks

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

30 minút

Kalórie (1ks)

63Kcal

Sacharidy (1ks)

0,5g

Tuky (1ks)

6,1g

Protein (1ks)

1,3g

Suroviny

  • 60g mandľovej múky

  • 30g pomletých mandlí

  • 55g zmäknutého masla

  • 30g sladidla (použila som erythritol)

  • vanilka (1/2 ČL mletej alebo
    z 1/2 vanilkového struku alebo 1ČL extraktu)

  • štipka soli

  • 2PL práškového sladidla na obalenie (použila som erythritol)

Ako na to

  • Do misky dáme zmäknuté maslo a sladidlo a mixérom vymiešame do nadýchanej svetlej peny.
  • Do zmesy pridáme vanilku, mandľovú múku, pomleté mandle a soľ. Dôkladne miešame, až nám vznikne vlhké, mierne drobiace sa cesto.
  • Rozpálime rúru na 175C.
  • Z cesta vytvarujeme 15 rožkov (najprv vyformujeme valček a jeho konce zahneme). Ak je cesto pri tvarovaní príliš lepkavé, dáme ho na 5 minút do mrazničky nech stuhne. Ľahšie sa s ním bude pracovať.
  • Dáme na pelch vystlaný pečiacim papierom a pečieme 10 minút na 175C.
  • Po dopečení necháme rožky úplne vychladnúť (chladnutím dostanú tú správnu konzistenciu – krehké a chrumkavé) a obalíme ich v práškovom sladidle.

2 Comments

  1. Děkuju za super recept, dělala jsem rovnou z dvojité dávky a povedly se. Jsou luxusní 🙂

    • To je skvele, Karolina! Je to aj moja strategia. Tento rok to dokonca vidim na 3 davky:) Prajem Vam stastne a pokojne sviatky!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*