Vajíčko je vlastne superpotravina. Obsahuje všetky výživné zložky, ktoré sú potrebné pre zdravý vývoj nového organizmu. Právom patria medzi potraviny s najnvyváženejším obsahom nutričných látok.
Hlavnými zložkami sú bielkoviny a tuky. Bielkoviny obsianuté vo vajíčkach sú dokonca hodnotnejšie ako bielkoviny z mäsa alebo mlieka. Majú vysoký obsah esenciálnych aminokyselín a vitamínov.
Jedávam vajíčka skoro denne a obľúbených spôsobov prípravy mám viacero. Občas však dostanem chuť na zmenu od tradičnej praženice, omelety, volského oka alebo vajíčka na mäkko.
Tieto 3 netradičné spôsoby ma zaujali tým, že sú jednoduché na prípravu a efektné vo výsledku.
Ako na to
- Rúru rozpálime na 170C.
- Oddelíme bielko od žĺtka. Bielko osolíme.
- Bielko vyšľaháme na tuhý sneh a dáme na plech na pečiaci papier tak, že robíme kopček a do neho lyžičkou vytvarujeme priehlbinku, do ktorej neskôr vložíme žĺtko.
- Bielko pečieme 20 minút.
- Vyberieme bielko z rúry a vložíme do neho žĺtko. Dáme piecť na ďalších 4-6 minút. Podávame teplé.
Suroviny
3 vajíčka
1PL masti, masla alebo oleja
2-3 kúsky šunky
20g nastrúhaného syra
Soľ
Čierne korenie
Ako na to
- Pripravíme si plátky šunky a nastrúhame syr.
- Vajíčka rozbijeme do misky, osolíme, okoreníme a rozmiešame metričkou, aby sa bielka a žĺtka spojili. Zmes prelejeme do nádobky, z ktorej sa nám bude dobre nalievať na panvicu.
- Na panvici rozohrejeme tuk a 1/3 zmesy nalejeme na panvicu v tenkej vrstve. Necháme ju robiť asi 1 minútu a zrolujeme ju ako keď rolujeme palacinku, len asi 1 cm necháme ešte ležať na panvici.
- Nalejeme ďalšiu 1/3 zmesy tak, aby sa napojila na kúsok, ktorý sme nechali z predchádzajúcej dávky. Na zmes dáme kúsky šunky a počkáme asi 1 minútu, kým zmes stuhne. Zrolujeme a opäť necháme 1cm na panvici.
- Nalejeme poslednú 1/3 zmesy, navrch dáme syr a necháme stuhnúť. Zrolujeme a dáme na tanier. Podávame so zeleninou.
Ako na to
- Rozbijeme vajíčka do misky, osolíme, okoreníme a rozmiešame ich tak, aby sa bielka a žĺtka spojili.
- Na menšej panvici rozohrejeme tuk a vylejeme naň vajíčkovú zmes. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni necháme úplne stuhnúť.
- Omeletu dáme na dosku a narežeme na rezance. Podávame napríklad s nastrúhaným syrom a paradajkami.