Chipsy sú výborné na párty s priateľmi alebo na také to domáce chrumkanie pri sledovaní obľúbeného seriálu. Dajú sa kúpiť v obchode, máloktoré sú však low carb a často obsahujú rôzne aditíva.
Vyrobiť si domáce chipsy je jednoduché. V tomto recepte si urobíme chipsy z tortilly z ľanovej a mandľovej múky. Ľanová múka okrem minerálov obsahuje aj zdravý tuk, ktorý je pre naše zdravie tak dôležitý.
Ak vám zachutia (o čom nepochybujem), vyskúšajte si ich urobiť podľa tohto receptu na tortilly z mandľovovej a kokosovej múky. Sú rovnako výborné.
Ďalšie výborné recepty pre domáce chrumkanie:
Semienkové krekry (z mandľovej múky)
S čím tortillové chipsy podávať
Tortillové chipsy chutia skvele aj samotné no najčastejšie sa zvyknú podávať so syrovou, avokádovou alebo chilli omáčkou alebo ako príloha ku chilli con carne. Poprípade si z nich môžeme pripraviť nachos ak ich skombinujeme s roztopeným syrom, guacamole, jalapeňo papričkami a salsou.
Detaily
4 porcie (1plech)
30 minút
50 minút
213 Kcal
1,8g
19g
6,2g
Suroviny
80g mandľovej múky
45g ľanovej múky (pomleté ľanové semiačka)
5g psyllium (1PL)
1/2ČL soli
80ml horúcej vody
20g zmäknutého (nie roztopeného) masla alebo ghee
Ako na to
- V miske zmiešame suché suroviny. Pridáme horúcu vodu a vymiešame cesto.
- Cesto necháme 10 minút oddychovať.
- Pridáme maslo alebo ghee a cesto premiesime najlepšie rukami.
- Cesto rozdelíme na 4 časti, z ktorých vytvarujeme guličky. Guličku cesta dáme medzi dva pečiace papiere a valčekom na cesto vyvaľkáme do tvaru menšej tortilly. Akonáhle tortillu vyvaľkáme, dáme ju piecť na suchú panvicu na mierny oheň. 10 sekúnd z jednej a 10 sekúnd z druhej strany stačí. Medzičasom si vyvaľkáme ďalšiu tortillu. Takto spracujeme celé cesto.
- Zatiaľ si rozpálime rúru na 175C.
- Tortilly narežeme na trojuholníky (ako keď krájame pizzu, použila som tiež krájač na pizzu) a dáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Pečieme v rúre 8-10 minút do chrumkava. Chipsy sledujeme či na okrajoch nehnednú príliš rýchlo. Ak áno, vyberieme ich skôr.
Tip:
- Cesto je krehké. Aby sa nám s ním lepšie manipulovalo, nechávame tortilly trochu hrubšie. Ak sú veľmi tenké, môže sa cesto pri oddeľovaní z pečiaceho papiera trhať.
- Cesto nenechávame dlho vo forme neopečenej tortilly lebo vyschne a bude sa drobiť. Hneď ako tortillu vyvaľkáme je najlepšie ju čo najskôr opiecť na panvici.
- Chipsy krájame až z cesta, ktoré sme opiekli na suchej panvici. Tie potom ešte dosušíme v rúre.