Brownies – čokoládové nebo, čokoládové šialenstvo, nebíčko v papuľke. Aj takéto prívlastky sa často spájaju s týmto krásne dekadentným a úžasne vláčnym dezertom, ktorý už aj u nás nájdete v ponuke každej lepšej cukrárne.
Pre mňa sú brownies obľúbeným zákuskom. Dve jeho verzie už na blogu sú – Klasické brownies a Cukinové brownies. A veľmi sa teším, že k nim môžem pridať ďalšiu. Tentoraz inšpirovanú jeseňou a našou sezónou zeleninou – tekvicou. Kombinácia čokolády a tekvice môže na prvý pohľad pôsobiť zvláštne. No tu na tomto mieste vám sľubujem, že budete veľmi príjemne prekvapení výsledkom. Tekvica nielenže robí brownie extrémne vláčnym no umožňuje vytvoriť recept úplne bez múky (nepoužijeme ani nízkosacharidovú) a vôbec v dezerte nepreráža. Popravde by ste ani neverili, že tam nejaká tekvica je.
Akú tekvicu použiť?
Odporúčam použiť hokkaido alebo maslovú. Nechceme, aby bola príliš vodnatá. Inak sa koláčik bude roztekať. V recepte použijeme konkrétne pyré z tekvice.
Ako vyrobiť domáce tekvicové pyré?
Stredne veľkú tekvicu umyjeme, rozrežeme na polovicu a vydlabene jaderník. Položíme na plech vystlaný pečiacim papierom rozrezanou stranou dole a pečieme na 200C približne 45 minút. Vyberieme z rúry, nechám vychladnúť, ak treba zbavíme šupky a ponorným mixérom alebo vidličkou spracujeme na pyré. Ak by vám pripadalo príliš suché a hutné (pripomínalo zemiakové pyré), možno ho rozriediť trochou teplej vody. Pyré vydrží v chladničke 3 dni, v mrazáku 3 mesiace.
Okrem brownies sa pyré hodí aj na výrobu muffinov, tekvicovej omáčky alebo polievky. Zmiešané s nastrúhaným parmezánom a ochutené bylinkami a soľou je výbornou prílohou k mäsu alebo rybe. Ale teraz späť s nášmu tekvicovému brownie dezertu.
Detaily
8 ks
10 minút
40 minút
142Kcal
4,5g
11,3g
4,7g
Suroviny
230g tekvicové pyré
50g nesladený kakaový prášok
1ČL prášok na pečenie
70g sladidlo (erythritol, xylitol)
30g zmäknuté maslo, ghee alebo kokosový olej
3PL orechové maslo alebo tahini (sezamová pasta)
2 veľké alebo 3 stredne veľké vajíčka
štipka soli
1ČL vanilkový extrakt (1/2 ČL sušenej vanilky)
20g vysoko-percentná čokoláda
20g nasekané orechy
Ako na to
- V mixéry alebo food processore si zmiešame najprv suché suroviny – kakaový prášok, prášok na pečenie, sladidlo, vanilku (ak použijeme mletú) a soľ.
- Pridáme zmäknuté maslo, orechové maslo/tahini a tekvicové pyré. Krátko zmixujeme.
- Po jednom pridáme vajíčka. Nakoniec pridáme čokoládu a nasekané orechy.
- Cesto prelejeme do plechu alebo zapekacej misky (použila som misku s veľkosťou 10x20cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175C na 30 minút. Brownies sú hotové, keď sú okraje mierne popraskané a vystúpené, stred nie je tekutý a po zapichuntí suchej špajdle táto vyjde von len mierne zašpinená.
- Brownie pred krájaním necháme 20 minút chladnúť (dôležité, lebo dezert chladnutím stuhne) a podávame ideálne so šľahačkou alebo preliaty orechovým maslom. TIP: Dezert je výborný aj na druhý deň.