Tento recept vznikol náhodou, ako väčšina skvelých vecí a veľmi sa teším, že sa s vami o neho môžem podeliť. Hľadáte snack na párty alebo niečo na cestovanie, tieto dukátiky sú to pravé.
Pôvodne som plánovala urobiť karfiolové gnocchi no prvá várka sa pri varení rozvarila a tak som sa rozhodla zvyšok cesta usmažiť na oleji. Pôvodné gnocchi zmenili tvar a ostali z nich zlatisté, navrchu chrumkavé, vo vnútri vláčne syrové mini placky veľkosti dvojeurovky. Spolu s paradajkovým dipom chutili výborne a tak som sa rozhodla o recept s vami podeliť. Recept na paradajkový dip nájdete v spodnej časti tohto receptu.
Detaily
4 porcie (spolu 40sk)
30 minút
40 minút
472Kcal
(1porcia/10ks)11g
(1porcia/10ks)35g
(1porcia/10ks)24,8g
Suroviny
350g karfiolu
200g strúhanej mozzarelly
2 žĺtka
80g parmezánu
40g mandľovej múky
1/4ČL soli
2PL oleja (na smaženie)
1hrnček paradajkového dipu
nasekaný petržlen
Ako na to
- Karfiol umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Tie nastrúhame vo food processore alebo na hrubom strúhadle na drobné kúsky veľkosti ryže (urobíme tzv. karfiolovú ryžu). Ryžu osolíme troškou soli, premiešame a necháme 10 minút odležať. Premiestnime ju do utierky a vymačkáme prebytočnú tekutinu.
- Do takto vysušenej karfiolovej ryže vmiešame žĺtka, najemno nastrúhaný parmezán, mandľovú múku a soľ.
- Na malej panvici roztopíme mozzarellu, ktorú vlejeme do zmesy a dôkladne zamiešame. Zmes nadobudne formu pevného syrového cesta.
- Cesto dáme na 15 minút do chladničky stuhnúť.
- Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a z každej vytvarujeme valec s priemerom cca 4cm. Tie nakrájame na kúsky dlhé cca 3 cm a dostaneme približne 40 ks.
- Na panvici rozpálime olej a syrovo-karfiolové kúsky na ňom z oboch strán usmažíme.
- Podávame s paradajkovým dresingom ozdobeným petržlenovou vňaťou (recept nižšie).
Tip:
- V recepte bola použitá predstrúhana mozzarella z obchodu. Môžeme použiť aj iný typ syra (gouda, ementál), ktorý kúpime buď priamo predstrúhaný alebo ho nastrúhame doma zo syrového bloku.
Paradajkový dip / 4 porcie
Suroviny
400ml paradajkového pyré alebo zaváraných paradajok (použila som zavárané celé paradajky) alebo 5dl paradajkovej šťavy
1PL oleja
1 stredná cibuľa
2 strúčiky cesnaku
soľ a čierne korenie
1ČL sladidla (použila som erythritol, možno vynechať)
Ako na to
- Na panvici si rozpálime olej, na ktorom opečieme cibuľku do zlatista.
- Pridáme cesnak a opekáme ho, kým začne voňať (cca 1 minútu).
- Pridáme paradajkové pyré alebo šťavu (ak používame celé zavárané paradajky, proces urýchlime ak ich prepasírujeme cez sitko).
- Pridáme koreniny, sladidlo a soľ a necháme cca 10 minút jemne bublať, kým sa objem zredujuje o zhruba polovicu a dip zhustne.
- Na záver ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.