Syrovo-karfiolové dukáty

Tento recept vznikol náhodou, ako väčšina skvelých vecí a veľmi sa teším, že sa s vami o neho môžem podeliť. Hľadáte snack na párty alebo niečo na cestovanie, tieto dukátiky sú to pravé.

Pôvodne som plánovala urobiť karfiolové gnocchi no prvá várka sa pri varení rozvarila a tak som sa rozhodla zvyšok cesta usmažiť na oleji. Pôvodné gnocchi zmenili tvar a ostali z nich zlatisté, navrchu chrumkavé, vo vnútri vláčne syrové mini placky veľkosti dvojeurovky. Spolu s paradajkovým dipom chutili výborne a tak som sa rozhodla o recept s vami podeliť. Recept na paradajkový dip nájdete v spodnej časti tohto receptu.

Detaily

Porcie

4 porcie (spolu 40sk)

Čas prípravy

30 minút

Celkový čas

40 minút

Kalórie (1porcia/10ks)

472Kcal

Sacharidy

(1porcia/10ks)11g

Tuky

(1porcia/10ks)35g

Proteín

(1porcia/10ks)24,8g

Suroviny

  • 350g karfiolu

  • 200g strúhanej mozzarelly

  • 2 žĺtka

  • 80g parmezánu

  • 40g mandľovej múky

  • 1/4ČL soli

  • 2PL oleja (na smaženie)

  • 1hrnček paradajkového dipu

  • nasekaný petržlen

Ako na to

  • Karfiol umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Tie nastrúhame vo food processore alebo na hrubom strúhadle na drobné kúsky veľkosti ryže (urobíme tzv. karfiolovú ryžu). Ryžu osolíme troškou soli, premiešame a necháme 10 minút odležať. Premiestnime ju do utierky a vymačkáme prebytočnú tekutinu.
  • Do takto vysušenej karfiolovej ryže vmiešame žĺtka, najemno nastrúhaný parmezán, mandľovú múku a soľ.
  • Na malej panvici roztopíme mozzarellu, ktorú vlejeme do zmesy a dôkladne zamiešame. Zmes nadobudne formu pevného syrového cesta.
  • Cesto dáme na 15 minút do chladničky stuhnúť.
  • Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a z každej vytvarujeme valec s priemerom cca 4cm. Tie nakrájame na kúsky dlhé cca 3 cm a dostaneme približne 40 ks.
  • Na panvici rozpálime olej a syrovo-karfiolové kúsky na ňom z oboch strán usmažíme.
  • Podávame s paradajkovým dresingom ozdobeným petržlenovou vňaťou (recept nižšie).

Tip:

  • V recepte bola použitá predstrúhana mozzarella z obchodu. Môžeme použiť aj iný typ syra (gouda, ementál), ktorý kúpime buď priamo predstrúhaný alebo ho nastrúhame doma zo syrového bloku.

Paradajkový dip / 4 porcie

Suroviny

  • 400ml paradajkového pyré alebo zaváraných paradajok (použila som zavárané celé paradajky) alebo 5dl paradajkovej šťavy

  • 1PL oleja

  • 1 stredná cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • soľ a čierne korenie

  • 1ČL sladidla (použila som erythritol, možno vynechať)

Ako na to

  • Na panvici si rozpálime olej, na ktorom opečieme cibuľku do zlatista.
  • Pridáme cesnak a opekáme ho, kým začne voňať (cca 1 minútu).
  • Pridáme paradajkové pyré alebo šťavu (ak používame celé zavárané paradajky, proces urýchlime ak ich prepasírujeme cez sitko).
  • Pridáme koreniny, sladidlo a soľ a necháme cca 10 minút jemne bublať, kým sa objem zredujuje o zhruba polovicu a dip zhustne.
  • Na záver ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*