Špenátové lievance

Tento recept vznikol pri príležitosti Zeleného Štvrtku, no je vhodný pre akýkoľvek deň v roku. Lievance sú výborné raňajky, ľahký obed aj zdravá večera. Ich príprava je veľmi jednoduchá a ak máte poruke mixér, aj super rýchla.

Recept zahŕňa špeciálnu prísadu – medvedí cesnak, ktorý lievancom dodá výbornú arómu a je najlepší na jar, kedy rastie v lesoch a parkoch. Lievance sa dajú robiť aj bez neho, no ak budete mať príležitosť a dostanete sa k čerstvému medvediemu cesnaku, určite je tento recept skvelý spôsob ako ho chutne spotrebovať.

V tomto recepte je skombinovaná mandľová a kokosová múka v pomere 80:20. Ich kombináciou sa zníži množstvo tuku a tekutiny v lievancovej zmesy a lievance sú potom nadýchanejšie. Tiež som pridala kyslú smotanu, ktorá sa do slaných lievancov skvele hodí a dáva im príjemnú sviežosť. V čase kedy nie je k dispozícii medvedí cesnak, je možné ho z receptu vynechať alebo nahradiť malým strúčikom cesnaku, ktorý do lievancovej zmesy pridávame pretlačený cez lis na cesnak.

Ak dostanete chuť vyskúšať ďalšie recepty na lievance, odporúčam:

Mandľové lievance (z mandľovej múky)

Kokosové lievance (z kokosovej múky)

Špenátové lievance podávané s kyslou smotanou, nastrúhaným syrom čedar, chilli omáčkou a čerstvým medvedím cesnakom.

Detaily

Porcie

2 porcie (8 lievancov)

Čas prípravy

5 minút

Celkový čas

15 minút

Kalórie (1porcia)

530 Kcal

Sacharidy (1porcia)

8,5g

Tuky (1porcia)

49g

Proteín (1porcia)

22g

Suroviny

  • 4 stredné vajíčka

  • 3PL kyslej smotany

  • 30ml oleja

  • 2 hrste čerstvého špenátu

  • 1 hrsť medvedieho cesnaku

  • 80g mandľovej múky

  • 20g kokosovej múky

  • 1ČL prášku na pečenie

  • soľ

  • olej alebo maslo (na opekanie)

Ako na to

  • Do mixéra dáme vajíčka, olej a smotanu a krátko pomixujeme. Pridáme špenát a medvedí cesnak a mixujeme, kým sa vytvorí jednotná zelená zmes (asi 2 minúty).
  • Pridáme múky, prášok na pečenie a soľ a zmixujeme dohladka.
  • Zmes prelejeme do väčšej misky a necháme 10 minút odstáť, aby sa kokosová múka napila. Cesto nám zhustne. Ak by bolo príliš husté, pridáme smotanu alebo trochu rastlinného mlieka.
  • Na panvici si rozpálime olej alebo maslo. S naberačkou naberáme zmes a robíme z nej na panvici lievance, ktoré opekáme 3 minúty z jednej a 1 minútu z druhej strany.

Tipy:

  • Ak k maslu pridáme trochu oleja, nebude sa nám maslo prepaľovať.
  • Najprv dávame do mixéra tekuté a až potom suché ingrediencie. Takto sa nám žiadne suroviny neprichytia na spodok mixéra a všetko sa zužitkuje.
  • Ak nemáme stolový mixér, môžeme lievancovú zmes vymiešať aj ručne, najlepšie metličkou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*