Tento recept vznikol pri príležitosti Zeleného Štvrtku, no je vhodný pre akýkoľvek deň v roku. Lievance sú výborné raňajky, ľahký obed aj zdravá večera. Ich príprava je veľmi jednoduchá a ak máte poruke mixér, aj super rýchla.
Recept zahŕňa špeciálnu prísadu – medvedí cesnak, ktorý lievancom dodá výbornú arómu a je najlepší na jar, kedy rastie v lesoch a parkoch. Lievance sa dajú robiť aj bez neho, no ak budete mať príležitosť a dostanete sa k čerstvému medvediemu cesnaku, určite je tento recept skvelý spôsob ako ho chutne spotrebovať.
V tomto recepte je skombinovaná mandľová a kokosová múka v pomere 80:20. Ich kombináciou sa zníži množstvo tuku a tekutiny v lievancovej zmesy a lievance sú potom nadýchanejšie. Tiež som pridala kyslú smotanu, ktorá sa do slaných lievancov skvele hodí a dáva im príjemnú sviežosť. V čase kedy nie je k dispozícii medvedí cesnak, je možné ho z receptu vynechať alebo nahradiť malým strúčikom cesnaku, ktorý do lievancovej zmesy pridávame pretlačený cez lis na cesnak.
Ak dostanete chuť vyskúšať ďalšie recepty na lievance, odporúčam:
Mandľové lievance (z mandľovej múky)
Kokosové lievance (z kokosovej múky)
Detaily
2 porcie (8 lievancov)
5 minút
15 minút
530 Kcal
8,5g
49g
22g
Suroviny
4 stredné vajíčka
3PL kyslej smotany
30ml oleja
2 hrste čerstvého špenátu
1 hrsť medvedieho cesnaku
80g mandľovej múky
20g kokosovej múky
1ČL prášku na pečenie
soľ
olej alebo maslo (na opekanie)
Ako na to
- Do mixéra dáme vajíčka, olej a smotanu a krátko pomixujeme. Pridáme špenát a medvedí cesnak a mixujeme, kým sa vytvorí jednotná zelená zmes (asi 2 minúty).
- Pridáme múky, prášok na pečenie a soľ a zmixujeme dohladka.
- Zmes prelejeme do väčšej misky a necháme 10 minút odstáť, aby sa kokosová múka napila. Cesto nám zhustne. Ak by bolo príliš husté, pridáme smotanu alebo trochu rastlinného mlieka.
- Na panvici si rozpálime olej alebo maslo. S naberačkou naberáme zmes a robíme z nej na panvici lievance, ktoré opekáme 3 minúty z jednej a 1 minútu z druhej strany.
Tipy:
- Ak k maslu pridáme trochu oleja, nebude sa nám maslo prepaľovať.
- Najprv dávame do mixéra tekuté a až potom suché ingrediencie. Takto sa nám žiadne suroviny neprichytia na spodok mixéra a všetko sa zužitkuje.
- Ak nemáme stolový mixér, môžeme lievancovú zmes vymiešať aj ručne, najlepšie metličkou.