Šopský šalát

Tento šalát ma naučila robiť moja mama. Je to výborné ľahké jedlo alebo príloha s pečenému mäsu. Poznám ho už od svojho detstva, kedy ho robievala pri špeciálnych príležitostiach, keď mala prísť návšteva alebo keď bola sezóna kápií. Jeho príprava je trochu prácna. Ak pečiete papriky prvýkrát, môže vás prekvapiť nakoľko je ich čistenie od vrchnej časti kože a jaderníkov piplačka. Treba však vydržať a akonáhle šalát ochutnáte zistíte, že to stálo za tú námahu.

Šopský šalát je typický pre Bulharsko, pochádza z okolia miest Sofia a Dupnica, ktorej obyvatelia sa nazývaju Šopovia. Tradične sa podáva s feta syrom (balkánskym syrom).

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

90 minút

Kalórie (1porcia)

211Kcal

Sacharidy (1porcia)

10,1g

Tuky (1porcia)

15g

Proteín (1porcia)

5g

Suroviny

  • 5 veľkých hrubostenných červených paprík alebo kápií

  • 2PL citrónovej šťavy alebo
    1PL balzamikový ocot

  • 1-2 strúčiky cesnaku

  • 3PL olivového oleja

  • Štipka soli

  • 70g syru feta

  • 60g paradajok

  • 60g šalátovej uhorky

  • 1/2 strednej červenej cibule

Ako na to

  • Rúru rozohrejeme na 170C.
  • Papriky položíme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme ich až kým majú vrchnú vrstvu (kožu) čiernu. Olej nie je pri pečení potrebný. Pečenie trvá približne 30-35 minút.
  • Takto upečeným paprikám stiahneme kožu a vyberieme jaderníky a jadierka. Necháme len mäsitú časť, ktorú nakrájame na menšie kúsky a dáme do misky.
  • V menšej miske zmiešame olivový olej, na drobno nakrájaný cesnak, soľ, šťavu z citróna alebo balzamikový ocot. Zmes nalejeme na papriky, premiešame, dáme do chladničky a necháme pár hodín odstáť (ideálne cez noc).
  • Takto naložené papriky zmiešame so šalátom z paradajok, uhorky, cibule a syru feta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*