Tento šalát ma naučila robiť moja mama. Je to výborné ľahké jedlo alebo príloha s pečenému mäsu. Poznám ho už od svojho detstva, kedy ho robievala pri špeciálnych príležitostiach, keď mala prísť návšteva alebo keď bola sezóna kápií. Jeho príprava je trochu prácna. Ak pečiete papriky prvýkrát, môže vás prekvapiť nakoľko je ich čistenie od vrchnej časti kože a jaderníkov piplačka. Treba však vydržať a akonáhle šalát ochutnáte zistíte, že to stálo za tú námahu.
Šopský šalát je typický pre Bulharsko, pochádza z okolia miest Sofia a Dupnica, ktorej obyvatelia sa nazývaju Šopovia. Tradične sa podáva s feta syrom (balkánskym syrom).
Detaily
4 porcie
10 minút
90 minút
211Kcal
10,1g
15g
5g
Suroviny
5 veľkých hrubostenných červených paprík alebo kápií
2PL citrónovej šťavy alebo
1PL balzamikový ocot1-2 strúčiky cesnaku
3PL olivového oleja
Štipka soli
70g syru feta
60g paradajok
60g šalátovej uhorky
1/2 strednej červenej cibule
Ako na to
- Rúru rozohrejeme na 170C.
- Papriky položíme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme ich až kým majú vrchnú vrstvu (kožu) čiernu. Olej nie je pri pečení potrebný. Pečenie trvá približne 30-35 minút.
- Takto upečeným paprikám stiahneme kožu a vyberieme jaderníky a jadierka. Necháme len mäsitú časť, ktorú nakrájame na menšie kúsky a dáme do misky.
- V menšej miske zmiešame olivový olej, na drobno nakrájaný cesnak, soľ, šťavu z citróna alebo balzamikový ocot. Zmes nalejeme na papriky, premiešame, dáme do chladničky a necháme pár hodín odstáť (ideálne cez noc).
- Takto naložené papriky zmiešame so šalátom z paradajok, uhorky, cibule a syru feta.