Ak hľadáte skutočne chumkavé krekry, toto sú oni. Tajomstvom ich chrumkavosti spočíva v 2 dôležitých krokoch: 1. krekry pečieme v čo najtenšej vrstve. 2. pripravujú sa pomalým sušením čo im pridáva extra chrumkavosť.
Ich príprava je celkom jednoduchá. Zmiešame suroviny, dáme na plech a zvyšok za nás urobí rúra. Výborné sú napríklad s pikantným majonézovo-tvarohovým dipom (recept na ktorý nájdete v spodnej časti tohto receptu).
Recepty na ďalšie výborne domáce krekry a chipsy:
Tortillové chipsy z ľanovej múky
Detaily
3-4 porcie (1plech)
5 minút
70 minút
924Kcal
12,1g
85g
27,8g
Suroviny
40g slnečnicových semienok
30g tekvicových semienok
30g sezamu
20g pomletých ľanových semienok
30g masla
40g mandľovej múky
1ČL soli
120ml teplej vody
Ako na to
- Rúru rozohrejeme na 160C.
- Maslo roztopíme v malom hrnci alebo v mikrovlnke.
- Suché suroviny zmiešame v miske, pridáme roztopené maslo a teplú vodu. Zamiešame a necháme 5 minút postáť.
- Zmes vylejeme na plech s pečiacim papierom a rozotrieme do čo najtenšej vrstvy. Čim je zmes na tenšie, tým chrumkavejšie budú krekry
- Pečieme (presnejšie sušíme) 60 minút na spodnej mriežke. Po dopečení necháme vychladnúť a rozlámeme/pokrájame na jednotlivé krekry.
Tip:
- Pokojne pridajte aj iné druhy semienok (chia, konopné..) alebo orechov (mandle, lieskovce…).
- Výborne sa párujú s pikantným majonézovo-jalapeňo dipom. Na jeho prípravu potrebujeme
Suroviny
3PL tvarohu
3PL majonézy
2 nakladané jalapeňo papričky (množstvo prispôsobíme svojej chuti)
1/2ČL sušeného cesnaku (alebo pretlačený 1 strúčik čerstvého)
1/2ČL sušenej cibule
čierne korenie, soľ podľa chuti
čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Ako na to
- Papričky nakrájame nadrobno.
- Všetky suroviny dôkladne premiešame a podávame. Skladujeme v chladničke.
Nutričné hodnoty l 1 plech l 3-4porcie
Energia: 924Kcal, sacharidy 12,1g, tuky 85g, proteíny 27,8g