Čerstvé šalátové listy, opečené korenisté mäso, chrumkavá slanina, jemný syr, šťavnaté sladké paradajky a k tomu úžasný dresing. Tento šalát je nielen jednoduchý na prípravu no aj bohatý na vitamíny, protein a hlavne skvele chutí a vyzerá. Zdravý a samozrejme low carb.
Šalát nazývam Big Mac lebo kombináciou chutí a hlavne typom dresingu pripomína známy burger Big Mac z reštaurácie spod zlatých oblúkov.
Aké mäso použiť?
Pre tento recept sa hodí ako hovädzie tak aj kuracie, morčacie alebo králičie mleté mäso. Tentoraz som použila mleté mäso z vykosteného králika.
Ako si pripravíme dresing na šalát?
Dresing je v skutočnosti jedno z hlavných kúziel tohto šalátu a výborne ho chuťovo spája. Na jeho prípravu použijeme majonézu, kečup, bielu cibuľu, štipku low carb sladidla, ocot, soľ a na zriedenie trochu vody.
Ak nemáte doma low carb kečup (bežne je kečup dochucovaný cukrom, čo ho nerobí low carb vhodným), odporúčam vám skúsiť tento domáci low carb kečup. Pripravíme ho za pár minút a určite ho oceníme ako prílohu aj k iným jedlám ako napríklad tofu praženici, hranolkám alebo brokolicovým toastom.
Aký šalát použiť?
Pre tento šalát odporúčam najmä ľadový či rímsky šalát prípadne rukolu, polňíček alebo zmes šalátových listov. Osobne rada používam ľadový šalát, lebo je pevný, chrumkavý, má jemne nasladlú chuť a dlho vydrží svieži.
Detaily
4
30 minút
553Kcal
5g
46g
35g
Suroviny
450g mleté mäso
2PL olej
1/2ČL čierne korenie
1/2ČL rasca
1/2ČL majoránka
1PL sójová omáčka
soľ
80g tvrdý syr (čedar, ementál, gouda, eidam)
1ks ľadový šalát
80g anglická slanina
100g paradajky
- Dresing
100ml majonéza
2PL low carb kečup
1PL biela cibuľa (nastrúhaná
alebo najemno nakrájaná)1/2ČL low carb sladidlo
1ČL jablkový ocot
1PL voda (na zriedenie)
soľ
Ako na to
- Na panvici rozpálime olej a opečieme na ňom mleté mäso. Dochutíme čiernym korením, rascou, majoránkou, sójovou omáčkou a soľou. Mäso stačí za občasného miešania opekať 7-10 minút.
- Na troche tuku opečieme slaninu do chrumkava. Nakrájame ju na malé kúsky.
- Dresing pripravíme zmiešaním majonézy, kečupu, nastrúhanej/nakrájanej cibule, sladidla, octu a vody. Dochutíme soľou.
- Šalát nakrájame na pásiky, paradajky na malé kúsky, syr nastrúhame.
- Šalát vrstvíme – ľadový šalát, opečené mleté mäso, dresing, strúhaný syr a navrch kúsky slaniny a paradajok.