Pikantné pečienky so skaramelizovanou cibuľkou

Pečienka je bohatá na proteín, vitamíny A a B, železo, fosfor aj horčík. Je veľmi vhodná nielen pre deti a tehotné ženy no aj pre každého, kto sa snaží stravovať potravinami bohatými na živiny.
Najčastejšie sa pečienka pripravuje orestovaná na cibuľke alebo vo forme paštéty. Tento recept je na jemnú a šťavnatú pečienku v pikantne slanej omáčke so skaramelizovanou cibuľkou. Je to sýte, chuťami hrajúce jedlo, ktoré poteší aj náročného stravníka.

Ja som použila králičie pečienky z domáceho chovu no rovnako vhodné jú aj kuracie alebo kačacie pečienky.

Detaily

Porcie

2 porcie

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

40 minút

Kalórie (1porcia)

533 Kcal

Sacharidy (1porcia)

12g

Tuky (1porcia)

35g

Proteín (1porcia)

40g

Suroviny

  • 2 PL kuracej masti (na restovanie)

  • 2 veľké cibule

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 2 čili papričky

  • 300g kuracích pečienok

  • 30g masla (na omáčku)

  • 2PL sójovej omáčky

  • soľ, čierne korenie (podľa chuti)

  • citrónová šťava (podľa chuti)

Ako na to

  • Pečienky očistíme, nakrájame na menšie kúsky, osušíme papierovou utierkou. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, cesnak na kolieska, čili papričky na malé kúsky (pre menej pikantné jedlo, odstránime semienka).
  • Na panvici rozpálime tuk, pridáme chilli papričky a opečenie, kým začnú voňať.
  • Znížime teplotu, pridáme cibuľku a opečieme do zlatova. Môžeme podliať trochou vody, chvíľku podusíme, necháme nech pustí šťavu a skaramelizuje.
  • Pridáme cesnak a krátko orestujeme.
  • Zmes z panvice premiestnime do misky. Ak treba, pridáme na panvicu trochu tuku, ktorý necháme rozohriať.
  • Pečienky dáme na panvicu a orestujeme z oboch strán. Počas restovania ich okoreníme. Stačí ich restovať krátko, aby si zachovali mäkkosť a šťavnatosť. Keď sú hotové, vyberieme ich z panvice tak, aby výpek ostal v panvici. Použijeme ho na omáčku.
  • Na slabom ohni pridáme do výpeku maslo a sójovú omáčku. Miešame, kým sa maslo roztopí. Odstavíme z ohňa, ochutnáme, dosolíme ak treba.
  • Do panvice k omáčke dáme skaramelizovanú cibuľku a pečienky, pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame.

Tipy:

  • Podávame s low carb chlebom, karfiólovou ryžou alebo pyré.
  • Jedlo výborne doplní lyžica kyslej smotany a nasekané čerstvé bylinky.
  • Pečienky môžeme pred dokončením okoreniť mletou sladkou paprikou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*