Tento delikátny a jednoduchý šalát je výborná príloha k mäsu. Rovnako tiež dobre zasýti aj samostatne s kúskom low carb chleba alebo pečiva. Je to zdravé, na prípravu nenáročné jedlo. Kombinácia pečeného feniklu s nakladanými kaparami vás určite milo prekvapí a osvieži váš low carb jedálniček.
Fenikel pestovali už starí Rimania a v našich končinách je známy skôr vo forme čaju z jeho semienok, ktorý pomáha pri problémoch s trávením alebo kojacim matkám zvýšiť tvorbu mlieka. Fenikel má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie.
Je tiež výborným kuchynským korením a samotná zelenina je surovinou, ktorá vynikne v šalátoch alebo ako príloha. Má jemne nasladlú chuť, je šťavnatý a krehký. Ak s ním ešte nemáte v kuchyni skúsenosť, určite neváhajte a dajte mu šancu. Nesklame vás.
Čo sú kapary?
Sú to púčiky rastliny kapary tŕnistej a vyzerajú ako malé zelené guličky. Predávajú sa v slanom alebo slano-kyslom náleve v malých sklenených flaštičkách a dostaneme ich kúpiť aj v bežných potravinách podobne ako olivy alebo nakladané chilli papričky.
Kapary sú veľmi obľúbené hlavne v stredomorskej a francúzskej kuchyni (Francúzsko patrí medzi najväčších producentov kapár).
Šalát z pečeného feniklu s kaparami je veľmi príjemnou low carb prílohou vhodnou na každodenné aj špeciálne príležitosti.
Ďalšie výborné zeleninové prílohy:
Detaily
4
25 minút
77Kcal
2,5g
7g
1g
Suroviny
2ks fenikel
1 strúčik cesnak
1PL čerstvý estragón alebo tymián
1PL citrónová šťava
2PL olivový olej
soľ
čierne korenie
1-2PL kapary
Ako na to
- Fenikel umyjeme, osušíme a nakrájame na pásiky. Tie v miske zmiešame s najemno nakrájaným cesnakom, nasekaným čerstvým extragónom alebo tymiánom, citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a čiernym korením.
- Takto obalené feniklové pásiky dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme 15 minút na 200C.
- Upečený fenikel necháme chvíľu vychladnúť a pred podávaním zmiešame s kaparami. Podávame ako prílohu k mäsu alebo samostatne s low carb chlebom či pečivom.