Tento recept je na chlebík, ktorý je v low carb komunite už takpovediac klasikou. Je super jednoduchý na prípravu, vyžaduje si len pár základných surovín a chuťovo je naozaj výborný. Jeho hlavnou ingredienciou sú vajíčka a bielkový sneh z nich robí chlebík jemným a rozplývajúcim sa na jazyku.
Hodí sa na robenie lahodných sendvičov, ako príloha k mäsu a čerstvej zelenine alebo si ho môžeme natrieť maslom alebo našou obľúbenou nátierkou.
Je tiež veľmi všestranný a dá sa robiť na veľa rôznych spôsobov. Dá sa posypať sezamom, parmezánom, celou rascou alebo sušeným cesnakom. Pre jeho sladkú verziu stačí pridať trochu sladidla, škorice či sušeného ovocia.
Detaily
6 porcií
10 minút
50 minút
109 Kcal
1,5g
9,5g
4g
Suroviny
3 vajíčka
30g cream cheese (Goldessa, Lučina, Philadelphia)
1/2PL psyllium (možno vynechať no robí cesto pevnejším)
1/2ČL prášok na pečenie
1/4ČL vínneho kameňa (možno vynechať)
štipka soli
Ako na to
- Oddelíme bielka od žĺtkov a dáme do oddelených nádob.
- Bielka vyšľaháme ručným mixérom do veľmi tuhej konzistencie. Môžeme urobiť test tuhosti tak, že otočíme misku a ak je bielkový sneh dostatočne tuhý, mal by sa v nej štiudržať. S týmto testom opatrne.
- Zmiešame žĺtka s cream cheesom, psylliom, práškom na pečenie a soľou.
- Jemne vmiešame žĺtkovú hmotu do bielkov tak, aby sme čo najviac zachovali nadýchanosť bielok.
- Na pečiaci papier z hmoty vytvarujeme 6 väčších alebo 8 menších kruhov a pečieme na 30 minút na 150C. Po dopečení necháme vychladnúť a až potom oddelíme od pečiaceho papiera. Ako chlebík chladne, stáva sa pevnejším.
Tipy:
- Vínny kameň – používa sa v recepte do bielok, aby bol sneh tuhší. Zvyšuje toleranciu bielkov na teplo a pomáha chlebu ostať nadýchaným.
- Chlieb skladujeme v chladničke cca 10 dni. Môžeme ho aj zamraziť. V tom prípade vydrží až 3 mesiace. Odporúčam pred zamrazením medzi jednotlivé plátky chleba vložiť kúsky papieru na pečenie, aby sa ľahšie oddeľovali, keď ich budete postupne vyberať z mrazničky.
- Do receptu môžeme pridať semiačka, rôzne ochutený cream cheese prípadne sladidlo a podávať ich s džemom a šľahačkou.
Recepty na ďalše výnikajúce low carb chlebíky: