Tento, pôvodom indický chlieb sa výborne hodí ku karí, krémovým omáčkam, trhanému mäsu, zelenine prípadne polievkam.
Inšpirácie na polievky, ktoré sa skvele s naan chlebom párujú:
Karfiólovo-parmezánová polievka
Príprava naan chleba je naozaj veľmi jednoduchá. Stačí zmiešať suroviny a opiecť ich na suchej panvici. Počas pečenia sa placky jemne nafúknu, no pri chladnutí opäť naberú podobu placky. Pred podávaním ich odporúčam udržiavať teplé, napríklad ohrevom v rúre na 60C.
Kokosová múka a olej mu dodávajú príjemne exotickú chuť. Psyllium zase vláčnosť a konzistenciu. V tomto recepte sa nebojte soli, placky jej znesú celkom dosť.
Detaily
4ks
5 minút
30 minút
83Kcal
2,8g
5g
1,8g
Suroviny
40g kokosová múka
1PL (10g) psyllium
1/2ČL prášok na pečenie
1/2ČL soľ
2PL (30g) jogurt
1PL (15ml) kokosový olej
120ml horúca voda
Ako na to
- Dôkladne zmiešame suché suroviny – kokosovú múku, psyllium, prášok na pečenie a soľ.
- Pridáme jogurt, kokosový olej a horúcu vodu a vypracujeme jednotné cesto. Necháme ho 10 minút postáť.
- Cesto rozdelíme na 4 kúsky, z ktorých vytvarujeme 0,5cm hrubé placky. Placky opekáme na suchej panvici na strednej teplote, z každej strany 1-2 minúty. Placky priebežne sledujeme (kokosová múka sa ľahko pripaľuje).
- Podávame k mäsu, omáčke alebo zelenine, prípadne pokvapkané rozpustením maslom zmiešaným s roztlačeným cesnakom, čerstvou petržlenovou vňaťou a odvážnou dávkou soli.
Tip: Ak nie ste fanúšikom kokosovej arómy, pridaním čajovej lyžičky sušenej cibule alebo cesnaku ju veľmi účinne v plackách zjemníte.
Dobrý deň, skúšala som Váš recept na naan chlieb, chuťovo bol super, ale celý sa rozpadal. Nepoužila som psyllium. Môže to byť tým? Dá sa v tomto recepte psyllium nahradiť aj niečim iným? Ďakujem. Mirka
Zdravim Mirka, psyllium je v tomto recepte spojivo, ktore drzi naan chlieb pokope. Ak by ste ho chceli nahradit, mozete skusit napriklad zemiakovu vlakninu, vajicko alebo lanove vajicko (1PL pomletych lanovych semienok, 3PL vody, nechat 5 minut postat).
A kam si nam zmizla na instagrame? Neviem vyhladat profil
Ahoj Lucka, deaktivovali ma. Dufam, ze je to len docasne a coskoro budem spat. Zatial su vam aspon recepty na blogu plne k dispozicii. Aj vy mi uz chybate!
Milujem Vaše recepty ❤️
Úžasný jedálniček si viem vyskladať z Vaších receptov
Chcem sa ale spýtať keď udávate hodnoty na porciu, ako si porciu vážite ?
Alebo koľko je jedna porcia z jedál ktoré davate 🙂
Ahoj Lucka, tesim sa, ze recepty sa vam pacia! Odpoved na vase otazku – ked pripravujem recept, je pisany pre urcity pocet osob (pre kolko presne to je, udavam v kolonke Porcie). Pouzite suroviny potom vkladam do aplikacie Carb manager a vysledne hodnoty (kalorie, mnozstvo sacharidov, tukov a proteinu) delim poctom porcii. Tak dostaneme hodnoty pre jednu porciu. Pride mi to prehladnejsie davat to na jednu porciu, kedze cloveka vascinou zaujima, ale hodnoty ma prave ta jeho 🙂
Veľmi sa mi páčia vaše recepty, postupne skúšam. Prosim vás, chcem upiecť tento nan chlieb, môžem použiť namiesto kokosovej múky, napr.mandľovú? Ďakujem.
Zdravim Dagmar, kokosova muka je savejsia ako mandlova, preto ju v receptoch neodporucam nahradzat v pomere 1:1. Dala by sa nahradit v pomere 1:3 (kokosova:mandlova) a znizit mnozstvo tekutiny, no pre tento konkretny recept som mandlovu muku este neskusala.
prosim Vas cim mozem nahradit kokosovu muku v receptoch? Dakujem