Tento koláč som prvýkrát ochutnala na štúdijnom pobyte v USA pred 20 rokmi. Vtedy mi prišla sladká kombinácia mrkvy a cream cheesu zvláštna no kamarátka ma prehovorila, nech mu dám šancu, že je to taká ich národná klasika. Bol samozrejme výborný.
Konečne je recept na tento vyborný dezert aj na tomto blogu (v low carb verzií of course) a verím, že ho vyskúšate a dáte mi vedieť ako vám chutil.
Je šťavnatý, nie prespríliš sladký, chrumkavý vďaka kúskom orechov, s extra krémovou vanilkovou vrstvou. Jednoducho je to bomba. A ak hľadáte praktický variant na cesty alebo do práce, odporúčam vyskúšať tieto mrkvové sušienky.
Detaily
10 porcii
15 minút
70 minút
275 Kcal
4g
26,6g
5,4g
Suroviny
- Koláč
100g roztopeného masla
2 vajíčka
30g erythritolu
200g mrkvy
40g nahrubo nasekaných vlašských orechov
80g mandľovej múky
(prípadne pomletých mandlí alebo vlašských orechov)1/2ČL mletej škorice
1ČL vanilky
1ČL prášku na pečenie
1/2ČL sušeného zázvoru
štipka soli
- Krém
200g cream cheese (izbovej teploty)
1PL práškového erythritolu
20g zmäknutého masla
1/2ČL citrónovej kôry
15ml smotany na šlahanie (1PL)
1/2Čl vanilky
Ako na to
- Rúru rozpálime na 180C.
- V stredne veľkem miske ručným mixérom krátko zmixujeme vajíčka, roztopené maslo a sladidlo tak, aby sa dôkladne prepojili ale zmes zbytočne nepremixujeme.
- Pridáme nastrúhanú mrkvu, nasekané orechy, mandľovú múku, prášok na pečenie, soľ a koreniny.
- Dáme na vymastený plech (čím menší plech, tým vyšší bude koláčik – ja som použila plech s rozmerom 11×30). Pečieme 35-40 minút. Ak by začalo cesto zvrchu príliš rýchlo hnednúť, avšak špáratkový test ukáže, že cesto je zvnútra ešte vlhké, prikryjeme plech zvrchu alobalom a dopečieme koláč prikrytý. Cesto nikdy nebude zvnútra úplne suché, koláč má byť šťavnatý, no musí byť dopečený.
- Zatiaľ si pripravíme krémovú vrstvu. V miske ručným mixérom vymiešame cream cheese izbovej teploty, sladidlo, citrónovú kôru, zmäknuté maslo, smotanu a vanilku.
- Cream cheese vrstvu dáme na úplne vychladnutý koláč a ozdobíme nasekanými vlašskými orechmi.