Aj vy máte radi mrkvový koláč? Tá kombinácia šťavnatej mrkvy, chrumkavých orechov a jemného masla prevoňaná škoricou, zázvorom a vanilkou je jednoducho skvelá. Recept na jeden taký mám aj na tomto blogu (Mrkvový koláč). A teraz pridajte kokos, orechové maslo a predstavte si praktickú sušienku, ktorú si viete so sebou zobrať na cesty alebo do práce. Jednoducho geniálne.
Aké orechy použiť?
Klasickou kombináciou sú mrkva a vlašské orechy. V tomto recepte som ich použila rovno v troch podobách – orechové maslo, namleté najemno a nasekané nahrubo. Všetky tri si viete urobiť poľahky aj doma, stačí výkonný mixér alebo food processor. Pred mletím odporúčam orechy nasucho opiecť na panvici a ošúchať z nich zhnednutú šupku. Tak sa nielen zbavíme možných plesní (ktoré sa na orechoch často vyskytujú) no dodáme orechom aj prenikavejšiu arómu a zvýrazníme ich chuť.
Ako alternatívu k vlašským orechom môžeme použiť mandle alebo lieskové orechy. Ak máte alergiu na orechy, vyskúšajte napríklad slnečnicové semienka.
Detaily
10 sušienok
15 minút
40 minút
137 Kcal
1,9g
13,2g
3g
Suroviny
80g mrkvy (1 veľká)
30g roztopeného masla
60g orechového masla (použila som maslo z vlašských orechov)
1 veľké vajíčko
70g najemno pomletých orechov (alebo orechovej múky)
30g strúhaného kokosu
30g nahrubo posekaných orechov
2PL erythritolu
1ČL prášku na pečenie
1/2ČL sušeného zázvoru
1/2ČL škorice
1/2ČL vanilky
štipka soli
Ako na to
- Mrkvu nastrúhame najemno, orechy nasekáme a namelieme. Roztopíme maslo.
- Rúru si rozohrejeme na 160C.
- V miske metličkou zmiešame roztopené maslo, vajíčko, orechové maslo a vanilku.
- V druhej miske zmiešame ostatné suroviny a vsypeme ich do mokrých. Dôkladne premiešame.
- Lyžicou alebo rukami tvarujeme na plech vystlaný pečiacim papierom sušienky a pečieme 20 minút. Sušienky počas pečenia sledujeme a ak máme pocit, že príliš rýchlo hnednú, premiestnime ich na nižšiu priečku v rúre.