Milujem čínsku kuchyňu a kombinácia sladkej a slanej chute je moja najobľúbenejšie. Táto fantastická sezamová omáčka so základom zo sójovej omáčky, cesnaku, citrónu a sladidla je vhodná ako na mäso tak na zeleninu alebo low carb ryžu (z karfiólu alebo riasy konjak). Príprava tohto jedla je jednoduchá a ako pri väščine jedál z činskej kuchyne aj rýchla.
Aké použiť mäso?
Použila som králika, no výborne sa hodí aj hydina, bravčové alebo hovädzie mäso. Ak si chcete dopriať bezmäsitý deň, môžete si omáčku urobiť napríklad so zelenými fazuľkami, brokolicou, cukinou alebo kapustou bok choy.
Aká príloha sa hodí?
Ako prílohu som tentokrát použila karfiólovú ryžu s bielou cibuľou, červenou paprikou a mladou cibuľkou. Prípadne môžete vyskúšat aj túto skvelú praženú ryžu.
Detaily
2
10 minút
20 minút
430Kcal
6g
24g
44g
Suroviny
2PL oleja alebo masti
240g mäsa (hydina, králik, bravčové, hovädzie)
1/2ČL soli
3PL sezamových semienok
4PL sójovej omáčky
3 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
2PL citrónovej šťavy
1ČL sladidla (použila som práškový erythritol)
1ks mladej cibuľky
Ako na to?
- Mäso nakrájame na prúžky alebo kocky a osolíme. Na panvici alebo vo woku rozpálime olej a mäso na ňom zprudka opečieme, aby sa stiahlo. Ďalej mäso pečieme na miernom ohni, kým je zvnútra upečené a zvonku chrumkavé. Mäso z panvice vyberieme a výpek v nej necháme.
- Do výpeku dáme sezamové semienka a cesnak a krátko opečieme (ak je výpeku málo, pridáme trochu oleja alebo masti). Pečieme len krátko a sledujeme, aby sa nám cesnak nespálil.
- Pridáme sójovú omáčku, citrónovú šťavu a sladidlo a miešame, kým sa omáčka zredukuje, zhustne a naberie formu glazúry.
- Do hotovej omáčky vmiešame opečené mäso a pred podávaním posypeme mladou cibuľkou.
Ako prílohu odporúčam karfiólovú ryžu, cestovinu z riasy konjak, zeleninu alebo praženú ryžu.
Tip: Ak robíme omáčku samostatne (bez mäsa), namiesto výpeku rozpálime na panvici olej alebo iný tuk a postupujeme podľa krokov 2-3.