Výborné mandľové pralinky sú ideálny dezert po obede alebo zdravý snack, ak potrebujeme rýchlo nabrať novú energiu. Mandľová múka a mandľové maslo v kombinácii s kokosovým olejom, obalené v čokoláde a kúskoch nasekaných mandlí vám vyčaria úsmev na perách. Ich chuť pripomína marcipán v čokoláde a zaiste uspokoja každú chuť na sladké potešenie.
Orechové alternatívy
Mandľové pralinky sú veľmi všestranné. Na ich prípravu som tentoraz použila mleté mandle bez šupky, ktoré vieme poľahky nahradiť aj iným druhom mletých orechov alebo semienok. Sú našimi obľúbenými orechmi skôr vlašské alebo lieskovce? Prípadne máme práve v chladničke kešu maslo, ktoré plánujeme spotrebovať? V tomto recepte nájdu skvelé uplatnenie. Či sa rozhodneme pre jeden typ orechov/semienok (napr. lieskovcová múka aj lieskovcové maslo) alebo budeme typy orechov kombinovať, voľba je len na nás.
Čo sa týka orechového masla, odporúčam maslo bez pridaného cukru a vyrobené z čo najmenej surovín (bez aditív a zbytočných konzervantov). Vhodné je maslo mandľové, arašidové, kešu, lieskovcové, makadamové prípadne z vlašských orechov či slnečnicových semienok.
Ako pralinky pripravíme?
Samotná príprava je jednoduchá. V miske zmiešame suroviny a ak je to potrebné, necháme zmes trochu stuhnúť v mrazničke. Vytvarujeme z nej guličky, ktoré necháme stuhnúť a potom obalíme v roztopenej čokoláde. Čo robí recept trochu zdĺhavým je čas, ktorý zmes/pralinky potrebujú stráviť v chladničke, aby stuhli a ľahšie sa s nimi pracovalo. Ak si chceme prípravu urýchliť, môžeme ich nechať stuhnúť v mrazničke. Tam ich necháme 10-15 minút čo stačí, aby zmes dotatočne stuhla no nebola príliš tvrdá.
Detaily
10ks
10 minút
2 hodiny
215Kcal
9g
19g
8,3g
- Nutričné hodnoty sú počítané na 1 mandľovú pralinku
Suroviny
150g mandľové maslo (použila som mandľové maslo Powerlogy)
80g mandľová múka
2PL práškový erythritol
1PL kokosový olej
1/2ČL mletá vanilka/
1ČL vanilkový extraktštipka soli
90g horká čokoláda (na obalenie)
1ČL kokosový olej (na obalenie)
2PL kokosové lupienky (na ozdobenie)
Ako na to
- V miske skombinujeme mandľové maslo, mandľovú múku, sladidlo, soľ a vanilku. Odporúčam použiť mixér alebo varešku. Pridáme 1PL kokosového oleja a dôkladne premiešame.
- Z mandľovej zmesi vyformujeme guličky (ak je potrebné, necháme zmes pred formovaním chvíľu stuhnúť v mrazničke), ktoré kladieme na pečiaci papier alebo dosku. Guličky dáme stuhnúť do chladničky na 1-2 hodiny prípadne do mrazničky, kde im postačí 10-15 minút.
- V malom hrnci alebo mikrovlnke roztopíme horkú čokoládu spolu s 1ČL kokosového oleja. Premiešame, kým je zmes tekutá a hladká.
- Stuhnuté mandľové guličky obalíme v roztopenej čokoláde a prebytočnú čokoládu necháme odkvapkať. Predtým ako čokoláda stuhne, posypeme pralinky kúskami nasekaných mandľových lupienkov.
- Pralinky skladujeme v chladničke 5dní alebo v mrazničke 2 mesiace. Pri skladovaní v mrazničke pralinky odporúčam 10 minút pred podávaním z chladu vytiahnuť a nechať pri izbovej teplote trochu zmäknúť.