Makovník

Táto príjemná low carb verzia makovníka vás milo prekvapí jednoduchosťou prípravy aj svojou chuťou. Cesto je nadýchané a jemné, plnka je bohato maková a sladká s jemným podtónom citrónovej kôry. Postačí nám pár základných surovín. Každý milovník maku a low carb dezertov sa určite výsledku poteší.

Aké použijeme cesto?

Na prípravu cesta použijeme tvaroh, mandľovú múku (alebo mleté mandle bez šupky), vajíčka, jedlú sódu a vanilku. Jeho konzistencia pripomína nadýchané cesto makovníka pripravovaného z kysnutého cesta. Niekomu nie úplne vyhovuje chuť vajíčok v dezertoch. Pre zjemnenie tejto chute odporúčam používať koreniny ako vanilku alebo škoricu, ktoré chuť vajíčok v ceste robia menej výraznou.

Aký mak použiť?

Na makovník najradšej používam mletý modrý mak. Plnka je jemná a veľmi sa podobá na plnku používanú v klasickom makovníku. Z mletého maku sa nám rovnako do tela lepšie vstrebajú živiny a vitamíny, na ktoré je mak bohatý. Ak použijeme mak nemletý, plnka je zrnitejšia a makovník stráca na jemnosti.

Aký tvaroh použiť?

Použila som tvaroh jemný tradičný, 2,5% obsah tuku. Na rozdiel od hrudkového tvarohu sa ľahko prepojí s vajíčkami a cesto netreba dlho miešať. Na druhej strane, ak použijeme tvaroh krémový, je cesto príliš tekuté a cesto sa trhá keď makovník zavinujeme.

Ako makovník pripravíme?

Zmiešame suroviny na cesto. Odporúčam použiť ručný mixér, s ktorým ľahko dosiahneme hladné cesto bez hrudiek. Cesto je tekuté. Vylejeme ho na plech vystlaný pečiacim papierom a rozotrieme do čo najtenšej vrstvy. Množstvo surovín v recepte je na jeden makovník (jednu nohu) a na upečenie cesta som použila plech o veľkosti 36x30cm. Cesto dáme piecť. Po dopečení ho necháme chvíľu vychladnúť no nie úplne. Ľahšie sa stáča, kým je cesto ešte trochu teplé. Na cesto rozotrieme plnku, s pomocou pečiaceho papiera makovník stočíme, potrieme vajíčkom a dáme dopiecť do rúry.

Ďalšie low carb recepty pre milovníkov tradičných dezertov:

Jahodové gule

Šúľance

Palacinky

Plnené malinové taštičky

Koláč lenivej gazdiny

Ovocný posúch

Strúhaný tvarohový koláč

Detaily

Porcie

12ks

Čas prípravy

45 minút

Kalórie (1ks)

150Kcal

Sacharidy (1ks)

4g

Tuky (1ks)

13g

Protein (1ks)

5,7g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1ks makovníka (cca 2,5cm hrubý), celý makovník sme rozdelili na 12ks

Suroviny

  • Cesto
  • 150g jemný tvaroh tradičný (2,5% tuk)

  • 4 stredné vajíčka

  • 40g mandľová múka (mleté mandle bez šupky)

  • 1/2ČL jedlá sóda

  • 1ČL vanilka

  • štipka soli

  • Plnka
  • 100g mletý mak

  • 40g maslo

  • 100ml smotana na šľahanie

  • 1ČL citrónová kôra

  • 1-2PL sladidlo (erythritol alebo xylitol)

Ako na to

  • Tvaroh a vajíčka dáme do väčšej misy a ručným mixérom vymixujeme na hladké cesto. Pridáme mandľovú múku, jedlú soľ a vanilku (extrakt alebo mletú). Dôkladne premiešame a necháme 5 minút postáť.
  • Cesto vylejeme na plech vystlaný pečiacim papierom a kuchynskou stierkou rozotrieme rovnomerne tak, aby bolo cesto čo najtenšie a rovnomerne hrubé v strede aj na okrajoch. Použila som plech o veľkosti 36x30cm. Dáme piecť na 10-15 minút na 160C do zlatista.
  • Pripravíme si plnku zmiešaním maku, roztopeného masla, smotany na šľahanie, citrónovej kôry a sladidla (môžeme použiť granulované aj práškové).
  • Cesto vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť no nie úplne (lepšie sa stáča, ak je trochu teplé). Plnku rovnomerne natrieme na cesto, ktoré potom stočíme. Môžeme si pomôcť tak, že použijeme pri stáčaním papier na pečenie ako podporu pre cesto. Cesto potrieme zvrchu vajíčkom a pečieme ďalších 10-15 minút, kým je vrch zlatisto-hnedý.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*