Tortilla je druh tenkého chleba a má formu placky. Môže znamenať ľahkú večeru ale aj bohatú hostinu – záleží len na našej predstavivosti a pestrosti náplne. Klasická tortilla sa zvykne robiť z pšeničnej alebo kukuričnej múky no v tomto recepte si predstavíme ich low carb verziu. Súčasťou receptu sú aj výborné dva dipy, majonézový a avokádový, ktoré sa výborne ku tortille hodia.
Základ receptu tvorí kombinácia mandľovej a kokosovej múky. Na to, aby bola tortilla dostatočne nadýchaná sme pridali prášok na pečenie.
Veľmi dôležitou súčasťou je xantánová guma (xanthan gum), ktorá dodá tortille potrebnú ohybnosť, aby sme do nej dokázali zabaliť našu náplň. Xantánová guma má prírodný pôvod a dá sa použiť aj ako zahusťovadlo do omáčok alebo zákuskov. Použila som ju napríklad už v receptoch na Orechovo-maslové sušienky, Strúhaný tvarohový koláč alebo Semienkový chlieb. Je bežne dostupná napríklad v bio obchodoch.
Detaily
8ks
25 minút
50 minút
175 Kcal
3,3g
14,7g
5,2g
Suroviny
125g mandľovej múky
30g kokosovej múky
1ČL prášku na pečenie
2ČL xantánovej gumy
1/2ČL soli
1PL citrónovej šťavy
1 rozšľahané vajíčko
1PL vody
- Majonézový dip
3PL majonézy
2PL kyslej smotany
1ČL sušeného cesnaku
1/2ČL chilli
štipka soli
- Avokádový dip
1 zrelé avokádo (pomačkané vidličkou
alebo zmixované ponorným mixérom)2PL kyslej smotany
1ČL citrónovej alebo limetkovej šťavy
1ČL sušeného cesnaku
čierne korenie
štipka soli
- Na pokvapkanie
1 limetka alebo 1/2 citróna
Ako na to
- Do food precessora dáme mandľovú a kokosovú múku, prášok na pečenie, xantánovú gumu a soľ a dôkladne premiešame. (Ak nemáte food processor, pre náhradu pozri Tipy pod receptom).
- Do bežiaceho food processora pridávame suroviny v tomto poradí – citrónovú šťavu, rozšprušlované vajíčko, vodu. Mixujeme, kým cesto začne meniť konzistenciu a zmení tvar na guľu.
- Cesto vyberieme a rukami ho dodatočne premiesime, aby sme sa uistili, že sú suroviny úplne prepojené a cesto je jednotné. Vložíme ho do chladničky na 15 minút vychladiť.
- Medzičasom si urobíme dip, s ktorým budeme tortilly podávať. V miske zmiešame suroviny a dáme pred použitím do chladničky.
- Tortillové cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 8 rovnakých kúskov, z ktorých vytvarujeme guličky. Guličku vložíme medzi dva pečiace papiere a valčekom na cesto formujeme tortilly veľkosti 13-14cm v priemere. Akonáhle tortillu vyvaľkáme, dáme ju piecť na suchú panvicu na mierny oheň. 10 sekúnd z jednej a 10 sekúnd z druhej strany stačí. Medzičasom si vyvaľkáme ďalšiu tortillu. Takto spracujeme všetky guličky.
- Tortilly sú najchutnejšie podávané ešte teplé. Preto ich po upečení držíme zabalené v utierke alebo ohrievame v rúre na 50C. Ak si prajeme, aby mali tortilly prehnutý (vaničkový) tvar, pozrite si info v Tipoch pod receptom.
- Tortillu naplníme a pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou.
Tipy:
- Ak nemáme food processor, môžeme suroviny miešať aj rukami alebo ručným mixérom. Čas prípravy sa tým trochu predĺži.
- Odporúčané suroviny na plnenie tortilly:
- Pečené mäso natrhané na pásiky
- Mleté opečené mäso
- Avokádo nakrájané na kocky
- Strúhaný syr
- Cibuľa
- Paradajky
- Šalátová uhorka
- Jarná cibuľka
- Chilli omáčka
- Avokádový, majonézový dip
- Kyslá smotana
- Keď je tortilla vyvaľkaná, je najlepšie ju hneď dať robiť na panvicu a medzitým vaľkať ďalšiu tortillu. Ak necháme vyvaľkané neupečené tortilly dlho stáť, cesto vyschne a bude sa po upečení lámať.
- Pri pečení, menej je viac. Ak tortilly pečieme príliš dlho, príliš sa pečením presušia a budú sa lámať.
- Prehnutý tvar tortilly najistejšie dosiahneme, ak ju OHNEME HNEĎ PO DOPEČENÍ a necháme ju tak chvíľku chladnúť. Môj zlepšovák je, že si ju takú ohnutú vložím medzi dva poháre kde ju nechám, kým trochu vychladne a ten tvar jej ostane. Potom ju plním.
- Aby sa pri vaľkaní pečiaci papier neposúval, pod spodný papier dáme vlhkú kuchynskú utierku.
Recepty na vynikajúce low carb chlebíky: