Kuracia polievka s mäsovými guličkami

Slané mäsové guličky, silný vývar, cukinové rezance a jemná zelenina robia toto jedlo to pravé pre chvíle pohody. Keď potrebujem vypnúť a len tak si užívať dobré jedlo, siahnem po tejto polievke. Jej príprava je rýchla a dá sa tiež pripraviť dopredu vo väčšom množstve a zamraziť, takže stačí pár minút a tanier plný farieb a zdravých surovín mám na stole.

Ako pripraviť cukinové rezance?

Je to jednoduché. Čerstvú cukinu pomocou špiralizéra, škrabky na zeleninu alebo ostrého noža s dlhou čepeľou nakrájame na rezance prípadne špagety (ako som to urobila ja v tomto recepte) a pridáme ich do polievky krátko pred záverom varenia. Povaríme 3-5 minút a môžeme podávať.

Pozn. pre tento recept nie je potrebné nechať cukinové špagety odkvapkať v sitku ani tepelne upravovať v rúre či na panvici. Stačí ich len nakrájať a krátko povariť v polievke.

Pre viac informácii, tipov a trikov ako cukinové rezance pripravovať, odporúčam Cukinové špagety tipy a triky.

Ako pripraviť mäsové guličky?

Na polievku použijeme kurací vývar, preto na prípravu mäsových guličiek odporúčam použiť kuracie alebo morčacie mäso. Pomleté mäso zmiešame s ostatnými surovinami, rukami vyformujeme zo zmesi guličky a krátko opečieme na panvici na troche oleja zo všetkých strán. Vyberieme z panvice a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Počas varenia dáme guličky na 10-15 minút variť do polievky. Guličky sa tak dokonale uvaria a súčasne pridajú polievke skvelú chuť.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

40 minút

Kalórie (1porcia)

380Kcal

Sacharidy (1porcia)

10g

Tuky (1porcia)

25g

Protein (1porcia)

27g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu polievky so 4 mäsovými guličkami a cukinovými rezancami

Suroviny

  • 1PL olej

  • 1 stredná cibuľa

  • 2 strúčiky cesnak

  • 2 menšie mrkvy

  • 2 stonky stopíkatý celer

  • 1liter kurací vývar

  • 2 stredné cukiny

  • 1ks bobkový list

  • čierne korenie

  • soľ

  • čerstvá petržlenová vňať

  • Mäsové guličky
  • 2PL olej

  • 400g kuracie alebo morčacie mleté mäso

  • 30g mandľová múka

  • 30g nastrúhaný parmezán

  • 1ČL sušené oregano alebo tymián

  • 1ČL sušený granulovaný cesnak

  • 1/2ČL soľ

  • čierne korenie

Ako na to

  • V miske zmiešame mleté mäso, mandľovú múku, nastrúhaný parmezán, sušené oregano alebo tymián, sušený cesnak, čierne korenie a soľ. Zmes dôkladne no jemne premiešame a rukami vyformujeme 12 guličiek.
  • Na panvici rozpálime 2PL oleja a mäsové guličky na ňom opečieme zo všetkých strán do zlatista. Stačí ich opekať krátko, asi 3-4 minúty. Vyberieme ich a položíme na papierovú utierku nech z nich odkvapká prebytočný olej.
  • V hrnci rozpálime 1PL oleja, na ktorom osmahneme nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a celerové stonky. Za občasného miešania zeleninu opekáme 3-4 minúty.
  • Pridáme kurací vývar a bobkový list a privedieme do varu. Stíšime plameň nech polievka len jemne bublá, pridáme opečené mäsové guličky a na slabom ohni varíme 10-15 minút, kým sú guličky uvarené.
  • Na záver pridáme cukinové rezance a povaríme ďalšie 2-3 minúty. Pred podávaním vyberieme bobkový list, dochutíme soľou a korením, prípadne ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*