Garam masala už dlho patrí medzi moje obľúbené korenia. Je to vlastne zmes viac ako 10 druhov korenín (od koriandru, rasce, kardamónu až po škoricu a čierne korenie), ktorá sa dá dokonca vyrobiť aj doma. Ja túto zmes kupujem a často je mojím cestovateľským úlovkom. Súčasnú zmes, ktorú som použila aj do tohto receptu, som si priniesla z USA, kde som ju kúpila na miestnom trhu v San Franciscu a doteraz si pamätám môj rozhovor s jej predavačom. Odohral sa v obchode veľkom ako menšia detská izba. Regály v ňom zaberali každučké voľné miesto, siahali až úplne po strop a boli kompletne zaplnené nádobami s koreninami z celého sveta. Viete si predstaviť tú Vôňu. Keď som predavačovi povedala, že chcem zmes Garam masala, milo sa ma opýtal: “Varíte s ňou často?” a ja na to, že “Celkom, áno.” A on: “Tak vaša kuchyňa by mi chutila.” Hold, v Amerike vedia robiť small talk so zákazníkmi.
Garam masala je rovnako výborná na korenenie zeleniny, či už sa ju rozhodneme grilovať, piecť alebo smažiť.
Tento recept je jednoduchý a dá sa použiť s králikom, hydinou aj bravčovým mäsom. Okrem korenia garam masala sú ostatné suroviny bežne dostupné. U nás sa dá toto korenie kúpiť v obchode s orientálnymi potravinami rovnako ako aj vo väčšine bio obchodov. Toto je verzia receptu so smotanou. Pre bezlaktózovú verziu pokojne použite napríklad kokosové mlieko.
Akú prílohu použiť?
Odporúčam karfiolovú ryžu alebo naan chlieb, ktorý toto orientálne jedlo výborne doplnia.
Detaily
4 porcie
10 minút
45 minút
485 Kcal
7g
33g
38g
Suroviny
1,5 PL masla ghee (alebo kokosového oleja)
450g vykosteného mäsa (králik, hydina, bravčové)
1 stredná cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1PL najemno nakrájaného zázvoru
2ČL garam masala korenia
2ČL kurkumy
1 červená hrubostenná paprika
80g paradajok (2 stredné)
soľ
250ml smotany na šľahanie (alebo kokosového mlieka)
2PL petržlenovej vňate alebo koriandru
Ako na to
- Mäso očistíme a nakrájame na pásiky alebo kocky. Cibuľu, cesnak a zázvor nakrájame na pásiky alebo drobné kocky.
- Na panvici rozohrejeme ghee. Pridáme cibuľu a veľmi zľahka opečieme do sklovita. Pridáme cesnak, zázvor, korenie garam masala a za stáleho miešania krátko opečieme (asi 30 sekúnd). Pozor, aby sa nám zmes nespálila.
- Pridáme mäso, osolíme a opekáme zhruba 3-4 minúty.
- Pridáme nakrájané paradajky a papriku. Opekáme asi 3 minúty. Pridáme smotanu, prikryjeme a necháme dusiť, kým mäso zmäkne a omáčka zhustne. Občas premiešame.
- Pred podávaním posypeme nasekanou vňaťou alebo koriandrom. Ako prílohu odporúčam zeleninu alebo low carb chlebík.
Tip:
- Jedlo môžeme urobiť aj deň dopredu. Opätovným ohriatím sa chute a arómy ešte lepšie prepoja a jedlo dostane ešte bohatšiu chuť.