Kura s garam masala

Garam masala už dlho patrí medzi moje obľúbené korenia. Je to vlastne zmes viac ako 10 druhov korenín (od koriandru, rasce, kardamónu až po škoricu a čierne korenie), ktorá sa dá dokonca vyrobiť aj doma. Ja túto zmes kupujem a často je mojím cestovateľským úlovkom. Súčasnú zmes, ktorú som použila aj do tohto receptu, som si priniesla z USA, kde som ju kúpila na miestnom trhu v San Franciscu a doteraz si pamätám môj rozhovor s jej predavačom. Odohral sa v obchode veľkom ako menšia detská izba. Regály v ňom zaberali každučké voľné miesto, siahali až úplne po strop a boli kompletne zaplnené nádobami s koreninami z celého sveta. Viete si predstaviť tú Vôňu. Keď som predavačovi povedala, že chcem zmes Garam masala, milo sa ma opýtal: “Varíte s ňou často?” a ja na to, že “Celkom, áno.” A on: “Tak vaša kuchyňa by mi chutila.” Hold, v Amerike vedia robiť small talk so zákazníkmi.

Garam masala je rovnako výborná na korenenie zeleniny, či už sa ju rozhodneme grilovať, piecť alebo smažiť.

Tento recept je jednoduchý a dá sa použiť s králikom, hydinou aj bravčovým mäsom. Okrem korenia garam masala sú ostatné suroviny bežne dostupné. U nás sa dá toto korenie kúpiť v obchode s orientálnymi potravinami rovnako ako aj vo väčšine bio obchodov. Toto je verzia receptu so smotanou. Pre bezlaktózovú verziu pokojne použite napríklad kokosové mlieko.

Akú prílohu použiť?

Odporúčam karfiolovú ryžu alebo naan chlieb, ktorý toto orientálne jedlo výborne doplnia.

Detaily

Porcie

4 porcie

Čas prípravy

10 minút

Celkový čas

45 minút

Kalórie (1porcia)

485 Kcal

Sacharidy (1porcia)

7g

Tuky (1porcia)

33g

Proteín (1porcia)

38g

Suroviny

  • 1,5 PL masla ghee (alebo kokosového oleja)

  • 450g vykosteného mäsa (králik, hydina, bravčové)

  • 1 stredná cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1PL najemno nakrájaného zázvoru

  • 2ČL garam masala korenia

  • 2ČL kurkumy

  • 1 červená hrubostenná paprika

  • 80g paradajok (2 stredné)

  • soľ

  • 250ml smotany na šľahanie (alebo kokosového mlieka)

  • 2PL petržlenovej vňate alebo koriandru

Ako na to

  • Mäso očistíme a nakrájame na pásiky alebo kocky. Cibuľu, cesnak a zázvor nakrájame na pásiky alebo drobné kocky.
  • Na panvici rozohrejeme ghee. Pridáme cibuľu a veľmi zľahka opečieme do sklovita. Pridáme cesnak, zázvor, korenie garam masala a za stáleho miešania krátko opečieme (asi 30 sekúnd). Pozor, aby sa nám zmes nespálila.
  • Pridáme mäso, osolíme a opekáme zhruba 3-4 minúty.
  • Pridáme nakrájané paradajky a papriku. Opekáme asi 3 minúty. Pridáme smotanu, prikryjeme a necháme dusiť, kým mäso zmäkne a omáčka zhustne. Občas premiešame.
  • Pred podávaním posypeme nasekanou vňaťou alebo koriandrom. Ako prílohu odporúčam zeleninu alebo low carb chlebík.

Tip:

  • Jedlo môžeme urobiť aj deň dopredu. Opätovným ohriatím sa chute a arómy ešte lepšie prepoja a jedlo dostane ešte bohatšiu chuť.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*