Klasika slovenskej a českej kuchyne, výborný recept, ktorý vám rozhodne odporúčam vyskúšať.
Jemné králičie mäso v úžasne krémovej, koreninami dokonale vychutenej omáčke. V tomto jedle sa spájajú skúseností mnohých gazdiniek, ktoré ho rokmi zdokonalovali a vylepšovali. Toto je jeho low carb verzia, úplne bez použitia múky alebo škrobu. Ako prílohu som zvolila low carb hrnčekovú knedľu, na ktorej prípravu potrebujete 5 minút.
Čo na tomto jedle milujem je jeho jednoduchosť, minimum potrebných surovín a súčasne naozaj delikátnu chuť.
Aké mäso použiť?
Hoci názov receptu odpoveď napovedá, je možné použiť aj kuracie alebo morčacie mäso.
Akú prílohu?
Ku králikovi a omáčke sa výborne hodí hrnčeková knedľa s cream cheesom, alebo aj grusetky, lc cestoviny či halušky.
Detaily
4 porcie
80 minút
614Kcal
5,5g
42g
47g
Suroviny
600g králičie mäso
2PL oleja
1 veľká cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1PL nasekaný rozmarín
(čerstvý alebo sušený)100ml biele suché víno
200-300ml vývar alebo horúca voda
Čierne korenie
Soľ
250ml smotany na šľahanie
Ako na to
- Mäso nakrájame na menšie kúsky, osolíme a okoreníme. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na hrubšie kúsky (aby sa pri opekaní nepripálil). Rozmarín nakrájame najemno.
- V hrnci rozpálime olej a kúsky králika zprudka opečieme zo všetkých strán. Obraciame ho, pokiaľ je zo všetkých strán opečené dozlatista a je zatiahnuté.
- Pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme ju do sklovita. Pridáme nakrájaný cesnak a opekáme, kým začne voňať. Pozor, aby sa nepripálil, lebo zhorkne.
- Pridáme nasekaný rozmarín. Podlejeme vínom a povaríme, kým sa odparí alkohol. Následne podlejeme vývarom alebo horúcou vodou tak, aby bolo mäso do 2/3 zaliate tekutinou. Zmiernime plameň, prikryjeme pokrievkou a dusíme 45-60 minút podľa veľkosti kúskov.
- Pred koncom varenia pridáme smotanu na šľahanie, prevaríme kým omáčka zhustne. Ak treba dochutíme soľou.