Toto vianočné pečivo bolo pre mňa zatiaľ najväčším prekvapením tohtoročných lowcarb Vianoc. Mandľové cesto v kombinácií s domácim jahodovým džemom a výborným vanilkovým krémom sú úplná chuťová bomba.
Ingrediencie l 15 ks
Cesto na koláčiky
90g mandľovej múky
50g masla zmäknuté
1 vaječné žĺtko
30g práškového lowcarb sladidla
vanilka
1/2 ČL citrónovej kôry
štipka soli
Domáci džem
50g jahôd (mrazené alebo čerstvé)
1PL lowcarb sladidla
2PL citrónovej šťavy
štipka soli
Vanilkový krém
30g cream cheese
1PL lowcarb sladidla
vanilka (mletá alebo aróma)
2PL mandľového alebo kokosového mlieka alebo smotany na šľahanie
štipka soli
Ako na to?
✏️Vo väčšej miske zmiešame ingrediencie a mixérom vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke 1 hodinu tuhnúť.
✏️Zatiaľ si pripravíme domáci džem. Jahody dáme do menšieho kastrólika a rozvaríme (ak používame čestvé jahody, podlejeme ich trochou vody). Pridáme soľ, citrónovú šťavu a sladidlo a za častého miešania varíme na miernom ohni kým sa vyparí tekutina a džem dostane hustú konzistenciu. Necháme vychladnúť. Po vychladutí džem ešte trochu zhustne.
✏️Rúru si rozohrejeme na 170C.
✏️Vyberieme cesto z chladničky a rozdelíme na 15 častí. Z každej urobíme guličku, ktorú dlaňami vytvarujeme na malý disk. Ak sa nám disk na okrajoch príliš rozdeľuje, upravíme okraje, aby sa nám pri pečení koláčiky nerozdrobili.
✏️Do každého disku urobíme prstom jamku, ktorú naplníme džemom.
Dáme na pečiaci papier a piecť do rúry na 10 minút.
✏️Pripravíme si krém. Zmiešame všetky ingrediencie a metličkou vyšľaháme do hladka. Keď koláčiky vychladnú, aplikujeme krém navrch.