Rizoto pochádza zo severného Talianska a väčšinou sa podáva ako prvý chod pred hlavným jedlom. Ja som na rizote vyrastala. Na takom tom klasicky slovenskom, s hráškom a mrkvou pokrájanou na kocky a posypané nastrúhaným syrom. Až v dospelosti som sa naučila pripravovať rizoto tým správnym postupom, zalievané vývarom a bielym vínom, ochutené korením a hubami.
Keď som prešla na nízkosacharidové stravovanie, myslela som si, že sa s takýmto typom jedla budem musieť rozlúčiť. Ryža so svojimi 44g sacharidov na 100g bohužiaľ nie je vhodnou potravinou pri low carb stravovaní.
Našťastie existuje jednoduchý a veľmi chutný spôsob ako ryžu nahradiť. Z výbornej nízkosacharidovej zeleniny – karfiolu (4g sacharidov na 100g) sa dá jedným z nižšie spomenutých spôsobov vytvoriť ryža, ktorá sa dá variť, dusiť, opekať či pražiť. Vieme tak jednoducho pripraviť skvelú prílohu k mäsu alebo zelenine.
Ako pripraviť karfiolovú ryžu?
Najlepšie z čerstvého karfiolu. Použiť môžeme celý karfiol – ružičky aj stonku. Karfiol umyjeme, necháme odkvapkať a rozrežeme na menšie kúsky. Karfiolovú ryžu môžeme dosiahnuť jedným z nasledovných spôsobov:
- krájaním nožom – tento spôsob je celkom zdĺhavý, no ak nemáme inú možnosť, vieme sa ku kúskom karfiolu veľkosti ryže dopracovať aj takto. Určite odporúčam použiť veľmi ostrý nôž s dlhou čepeľou.
- sekaním vo food processore – tento šikovný pomocník nám karfiol naseká na ryžu v priebehu pár sekúnd. Osobne môj najobľúbenejší spôsob prípravy.
- nastrúhaním na strúhadle – pohodlný spôsob, treba len počítať s trochou neporiadku z odlietajúcich karfiolových kúskov. Používame hrubé strúhadlo. Na jemnom sú kúsky príliš malé a pri varení sa z nich ľahko spraví namiesto ryže, kaša.
- mixovaním – niektoré výkonné mixéry dokážu karfiolovú ryžu pripraviť. Odporúčam však mixovať po menších množstvách, aby sa nám nestalo, že v spodnej časti pri sekacích nožoch budeme mať z karfiolu kašu pričom nad nimi budú kusy neposekaného karfiolu (vlastná skúsenosť).
Na prípravu karfiolovej ryže neodporúčam použiť mrazené kúsky karfiolu. Ten obsahuje vyšší podiel vody a ryža bude príliš vodnatá a kašovitá.
Detaily
2
Suroviny
400g karfiol (1/2 stredného)
25g maslo
40g cibuľa (1 stredná)
1 strúčik cesnaku
100g čerstvé hríby
60ml vývar
60ml smotana na šľahanie
20g strúhaný parmezán
1 hrsť baby špenát
Soľ
Čierne korenie
Ako na to
- Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a stonku na menšie kúsky. Jedným z vyššie spomenutých spôsobov karfiol nasekáme/nastrúhame/narežeme/zmixujeme na kúsky veľkosti ryže.
- Na panvici rozpálime maslo, opečieme na ňom cibuľu a hríby až pokiaľ sa nezredukujú na polovicu a nepustia väčšinu vody. Pridáme cesnak a chvíľu restujeme.
- Pridáme karfiólovú ryžu a restujeme asi 2 minúty. Podlejeme vývarom a podusíme 4-5 minút.
- Znížime teplotu, pridáme smotanu a nastrúhaný parmezán, a necháme ho roztopiť. Miešame kým sa tekutina zredujuke a dosiahneme konzistenciu rizota.
- Pridáme špenátové listy a chvíľu ich dusíme, aby zmäkli. Teraz pridáme soľ, čierne korenie a premiešame.
- Pri podávaní posypeme nastrúhaným parmezánom.
Tipy na prípravu karfiólového rizota:
- solíme až na koniec prípravy, aby karfiól nepustil šťavu a rizoto sa nerozmočilo
- pozor, aby sme karfiólovú ryžu NEPREVARILI inak bude rozmočená. Snažíme sa o al dente konzistenciu.