Chýba vám pri low carb stravovaní zemiakové pyré? Už nemusí. Toto krémovo-jemné bohato dochutené karfiolové pyré sa hodí ku každému mäsu, rybe, grilovanej zelenine či volskému oku a poslúži ako plnohodnotná náhrada zemiakovej kaše.
Ja ho mám rada aj len tak samotné, posypané pažítkou alebo veľkou dávkou petržlenovej vňate a extra dávkou strúhaného parmezánu. A ak mám čas a chuť, opražím si navrch slaninku a cibuľku. Je to veľmi ukľudňujúce a príjemné jedlo, ktoré nasýti telo a pohladí dušu.
Detaily
6 porcií
10 minút
20 minút
134 Kcal
2,5g
11,2g
4,9g
Suroviny
600g karfiolu
30g zmäknutého masla
3PL smotany na šľahanie
40g nastúhanému parmezánu
40g cream cheese
štipka muškátového orieška
1/2ČL bieleho korenia
soľ
Ako na to
- Z karfiolu odstránime zelené listy, umyjeme ho a rozdelíme na menšie časti. Na pyré sa najlepšie hodia karfiolové ružičky (stonku si odložíme, zamrazíme a použijeme napríklad do vývaru). Karfiol uvaríme v solenej vode alebo na pare do mäkka.
- Uvarený karfiol dáme do food processora a rozmixujeme ho do hladka. Ak si potrebujeme mixovanie uľahčiť, pridáme smotanu na šľahanie už teraz (prípadne trochu tekutiny, ktorá ostala po varení karfiolu).
- Do karfiolového pyré pridáme zmäknuté maslo, smotanu na šľahanie, parmezán a cream cheese, korenie a soľ. Dôkladne zmixujeme.
- Pri servírovaní posypeme pažitkou, petržlenovou vňaťou prípadne extra dávkou parmezánu.
Tipy:
- Ak nemáme food processor, možno použiť aj stolný/ponorný mixér alebo karfiol pretlačiť vidličkou.
- Môžeme podávať posypané kúskami opraženej cibule alebo slaniny.
Toto milujem. Ja mixujem uvareny karfiol len s maslom, solou, stipkou cierneho korenia a susenym cesnakom.
Vsetky Vase recepty vyzeraju fantasticky. Par som ich uz vyskusala z ig, ale tu sa nemusim trapit s prekladom ☺
Vdaka velka vdaka
Dakujem Klaudia za mile slova a tesi ma, ze sa vam recepty pacia. Toto pyre je aj mojou oblubenou prilohou! Vyborne sa hodi k pecenemu masu aj zelenine, je jednoduche na pripravu a velmi chuti aj detom.