Čo má karfiol spoločné s krídelkami a ako môžeme pripraviť krídelká bez kuraťa? Zoberme si krásne opečené, šťavnaté, perfektne namarinované kuracie krídelká. A teraz si v rovnako skvelej marináde a chrumkavom obale predstavte šťavnatý a domäkka upečený karfiol. Tento recept spája to najlepšie z oboch svetov a ponúka vegetariánsku alternatívu. Keď si k nim ešte urobíme krémový dip zo syru Niva a kyslej smotany a pridáme ako prílohu chrumavý svieži stopíkatý celer, o fantastické jedlo je postarané.
Pri tomto recepte je super, že sa karfiol NEMUSÍ naparovať ani variť predtým, ako sa obalí a dá piecť. Dokonca to ani neodporúčam. Pečenie v rúre úplne postačí na to, aby karfiol dostatočne zmäkol no súčasne nebude mať “blatovú” konzistenciu.
Karfiol budeme obaľovať v dvoch zmesiach. Prvou bude zmes pripomínajúca hustejšie palacinkové cesto a bude z orechovej múky, korenín a mlieka. Ako orechovú múku odporúčam použiť múku z mletých madlí, vlašských orechov alebo slnečnicových semienok. Mlieko doporúčam mandľové alebo kokosové a to kvôli nižšiemu obsahu sacharidov. Keďže sa však mlieka v recepte použije len málo (120ml), je možné použiť aj kravské (obsahuje 5g sacharidov na 100ml).
Druhou zmesou, v ktorej bude karfiol obalený je sypká zmes z parmezánu, korenín a soli. Parmezán môžete použiť už predstrúhaný z obchodu alebo si ho nastrúhať doma z bloku syra.
Detaily
4
10 minút
60 minút
500Kcal
15g
40g
22g
Nutričné hodnoty sú počítané na jednu porciu karfiolu spolu s nivovým dipom.
Suroviny
600g karfiol (1 stredný karfiol, len ružičky)
2-3PL olej na pečenie
- Na obalenie (zmes 1)
100g orechová múka
1ČL mletá sladká paprika
1ČL sušená mletá kurkuma
1ČL sušený cesnak
1/2ČL čierne korenie
120ml mlieka (rastlinného alebo kravského)
- Na obalenie (zmes 2)
120g strúhaný parmezán
1ČL mletá sladká paprika
1/2ČL čierne korenie
1/2ČL soľ
- Nivový dip
60g syru Niva (alebo iného syra
s modrou plesňou)2PL kyslá smotana
1PL majonéza
1PL citrónová šťava
čierne korenie
štipka soli
voda na zriedenie (podľa potreby)
Ako na to
- Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky (veľkosti sústa) a necháme odkvapkať.
- Pripravíme si prvú zmes na obaľovanie zmiešaním všetkých surovín. Necháme ju 5 minút postáť, nech sa suroviny napijú a prepoja. Mala by mať konzistenciu hustejšieho palacinkového cesta. Ak je príliš hustá, prilejeme trochu mlieka. Ak je riedka, dosypeme orechovú múku.
- Pripravíme si druhú, parmezánovú zmes na obaľovanie zmiešaním všetkých surovín.
- Plech si vystelieme papierom na pečenie, ktorý natrieme veľmi tenkou vrstvou oleja.
- Karfiolové ružičky obaľujeme najprv v palacinkovej a následne parmezánovej zmesy a kladieme na plech do jednej vrstvy. Pred pečením ich ešte pokvapkáme zvrchu olejom.
- Pečieme v rúre 30 minút na 175C. Potom ružičky na plechu otočíme a pečieme ďalších 20 minút. Takto sa prepečú zo všetkých strán rovnomerne.
- Kým sa karfiol pečie, urobíme si syrový dip. Syr vidličkou rozdrobíme a zmiešame s ostatnými surovinami. Ak je treba, zriedime ho trochou vody.
- Karfiolové krídelká podávame so syrovým dipom a čerstvou zeleninou. Výborne sa k nim hodí napríklad chrumkavý stopíkaty celer.
Dobrý deň máte perfektne jedlá rada by som vyskúšala vaše recepty dakujem