Karfiolová pizza

Chrumkavý okraj, chutné, bylinkami prevoňané cesto, bohatá obloha. Karfiolová pizza je veľmi obľúbenou low carb alternatívou ku klasickej pizzi. Hlavné suroviny na prípravu tohto nízkosacharidového cesta sú karfiol, syr a vajíčko, dochutené bylinkami a omáčkou (napríklad marinara). Cesto svojou konzistenciou pripomína brokolicovú, cukinovú alebo mäsovú pizzu.

Ako si pripravíme karfiolové pizza cesto?

Krok 1: pripravíme karfiolovú ryžu

V prvom kroku premeníme karfiol na tzv. karfiolovú ryžu. Tú si pripravíme najlepšie z čerstvého karfiolu. Použiť môžeme celý karfiol – ružičky aj stonku. Karfiol umyjeme, necháme odkvapkať a rozrežeme na menšie kúsky. Karfiolovú ryžu môžeme dosiahnuť jedným z nasledovných spôsobov:

  1. krájaním nožom – tento spôsob je celkom zdĺhavý, no ak nemáme inú možnosť, vieme sa ku kúskom karfiolu veľkosti ryže dopracovať aj takto. Určite odporúčam použiť veľmi ostrý nôž s dlhou čepeľou.
  2. sekaním vo food processore – tento šikovný pomocník nám karfiol naseká na ryžu v priebehu pár sekúnd. Osobne môj najobľúbenejší spôsob prípravy.
  3. nastrúhaním na strúhadle – pohodlný spôsob, treba len počítať s trochou neporiadku z odlietajúcich karfiolových kúskov. Používame hrubé strúhadlo. Na jemnom sú kúsky príliš malé a pri varení sa z nich ľahko spraví namiesto ryže, kaša. 
  4. mixovaním – niektoré výkonné mixéry dokážu karfiolovú ryžu pripraviť. Odporúčam však mixovať po menších množstvách, aby sa nám nestalo, že v spodnej časti pri sekacích nožoch budeme mať z karfiolu kašu pričom nad nimi budú kusy neposekaného karfiolu (vlastná skúsenosť).

Na prípravu karfiolovej ryže neodporúčam použiť mrazené kúsky karfiolu. Ten obsahuje vyšší podiel vody a ryža bude príliš vodnatá a kašovitá. 

Krok 2: zbavíme karfiolovú ryžu prebytočnej vody

Na prípravu chrumkavého pizza cesta potrebujeme karfiolovú ryžu zbaviť prebytočnej vody. To docielime najlepšie jedným z nasledovných spôsobov.

  • karfiolovú ryžu na panvici nasucho opekáme 5-8 minút, kým začne púšťať šťavu.
  • karfiolovú ryžu dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme 15 minút na 175C.
  • karfiolovú ryžu dáme na 4 minúty do mikrovlnky na vysokú teplotu

Následne necháme karfiolovú ryžu vychladnúť, dáme ju do utierky a prebytočnú vodu vyždímame. Takto upravenú ju potom zmiešame s ostatnými surovinami.

Detaily

Porcie

1 pizza/2porcie

Čas prípravy

20 minút

Celkový čas

40 minút

Kalórie (1porcia)

750Kcal

Sacharidy (1porcia)

14g

Tuky (1porcia)

44g

Proteín (1porcia)

45g

Suroviny

  • 500g karfiol

  • 40g strúhaný parmezán

  • 60g strúhaný syr
    (mozzarella, gouda, ementál, oštiepok…)

  • 1 vajíčko

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1/2Č sušené alebo čerstvé oregano

  • 1/2ČL majoránka

  • 1/2ČL sušená bazalka

  • štipka soli

  • Obloha
  • 2PL marinara omáčky
    (postup pripravy v Tipoch pod receptom)

  • 80g tvrdý syr (mozzarella, gouda, ementál…)

  • 30g feta syr

  • 50g sušená klobáska, šunka alebo saláma

  • hrsť baby špenátu

  • 4ks sušených paradajok

  • 1/2 malej červenej cibule

Ako na to

  • Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a stonku na menšie kúsky. Jedným z vyššie spomenutých spôsobov karfiol nasekáme/ nastrúhame/ narežeme/ zmixujeme na kúsky veľkosti ryže a zbavíme ich prebytočnej tekutiny (návod viď vyššie).
  • Karfiolovú ryžu zmiešame s vajíčkom a syrmi nastrúhanými najemno. Pridáme koreniny a roztlačený cesnak a miešame, kým sa vytvorí jednotná zmes.
  • Zmes dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a vyformujeme tvar pizze hrubej 5mm.
  • Pečieme 15-20 minút na 200C.
  • Vyberieme cesto z rúry a necháme ho chvíľu vychladnúť. Navrch dáme marinara omáčku a ostatnú oblohu (okrem baby špenátu) a pečieme ďalších 5-10 minút, kým sa syr roztopí a obloha opečie. Pizza je hotová, keď má okraje chrumkavé a stred prepečený. Na záver ešte posypene lístkami baby špenátu.

Tip:

  • V tomto recepte môžeme použiť slepačie aj ľanové vajíčko (zmiešame 1PL mletého ľanu a 3PL vlažnej vody, necháme 5 minút postáť, použijeme ako bežné vajíčko). Obe fungujú spoľahlivo.
  • Namiesto jednej veľkej pizze skúste urobiť viacero menších pízz a dať na každú inú oblohu. Je to skvelé spoločenské jedlo vhodné na párty alebo oslavu.

MARINARA OMÁČKA (recept)

  • 700ml paradajkového pyré alebo zaváraných paradajok (použila som zavárané celé paradajky, ktorá boli pred zaváraním blanšírované a zbavené šupky)
  • 1PL oleja
  • 1 väčšia cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • 1/2ČL bazalka
  • 1/2ČL oregano
  • 1/2ČL rozmarín
  • 1ČL petržlenová vňať
  • soľ a čierne korenie

✏️Na panvici si rozpálime olej, na ktorom opečieme cibuľku do zlatista. 
✏️Pridáme cesnak na plátky a opekáme cca 1 minútu. 
✏️Pridáme paradajkové pyré alebo celé zavárané paradajky, varíme 10-15minút, kým sa paradajky rozvaria a zmes sa zredukuje asi o 1/3. Zmes rozmixujeme dohladka.
✏️Pridáme koreniny a soľ a necháme asi 10 minút jemne bublať, kým sa objem zredukuje a omáčka zhustne. 

Ďalšie chutné recepty na low carb pizze a party snacky:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*