Chrumkavý okraj, chutné, bylinkami prevoňané cesto, bohatá obloha. Karfiolová pizza je veľmi obľúbenou low carb alternatívou ku klasickej pizzi. Hlavné suroviny na prípravu tohto nízkosacharidového cesta sú karfiol, syr a vajíčko, dochutené bylinkami a omáčkou (napríklad marinara). Cesto svojou konzistenciou pripomína brokolicovú, cukinovú alebo mäsovú pizzu.
Ako si pripravíme karfiolové pizza cesto?
Krok 1: pripravíme karfiolovú ryžu
V prvom kroku premeníme karfiol na tzv. karfiolovú ryžu. Tú si pripravíme najlepšie z čerstvého karfiolu. Použiť môžeme celý karfiol – ružičky aj stonku. Karfiol umyjeme, necháme odkvapkať a rozrežeme na menšie kúsky. Karfiolovú ryžu môžeme dosiahnuť jedným z nasledovných spôsobov:
- krájaním nožom – tento spôsob je celkom zdĺhavý, no ak nemáme inú možnosť, vieme sa ku kúskom karfiolu veľkosti ryže dopracovať aj takto. Určite odporúčam použiť veľmi ostrý nôž s dlhou čepeľou.
- sekaním vo food processore – tento šikovný pomocník nám karfiol naseká na ryžu v priebehu pár sekúnd. Osobne môj najobľúbenejší spôsob prípravy.
- nastrúhaním na strúhadle – pohodlný spôsob, treba len počítať s trochou neporiadku z odlietajúcich karfiolových kúskov. Používame hrubé strúhadlo. Na jemnom sú kúsky príliš malé a pri varení sa z nich ľahko spraví namiesto ryže, kaša.
- mixovaním – niektoré výkonné mixéry dokážu karfiolovú ryžu pripraviť. Odporúčam však mixovať po menších množstvách, aby sa nám nestalo, že v spodnej časti pri sekacích nožoch budeme mať z karfiolu kašu pričom nad nimi budú kusy neposekaného karfiolu (vlastná skúsenosť).
Na prípravu karfiolovej ryže neodporúčam použiť mrazené kúsky karfiolu. Ten obsahuje vyšší podiel vody a ryža bude príliš vodnatá a kašovitá.
Krok 2: zbavíme karfiolovú ryžu prebytočnej vody
Na prípravu chrumkavého pizza cesta potrebujeme karfiolovú ryžu zbaviť prebytočnej vody. To docielime najlepšie jedným z nasledovných spôsobov.
- karfiolovú ryžu na panvici nasucho opekáme 5-8 minút, kým začne púšťať šťavu.
- karfiolovú ryžu dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme 15 minút na 175C.
- karfiolovú ryžu dáme na 4 minúty do mikrovlnky na vysokú teplotu
Následne necháme karfiolovú ryžu vychladnúť, dáme ju do utierky a prebytočnú vodu vyždímame. Takto upravenú ju potom zmiešame s ostatnými surovinami.
Detaily
1 pizza/2porcie
20 minút
40 minút
750Kcal
14g
44g
45g
Suroviny
500g karfiol
40g strúhaný parmezán
60g strúhaný syr
(mozzarella, gouda, ementál, oštiepok…)1 vajíčko
1 strúčik cesnaku
1/2Č sušené alebo čerstvé oregano
1/2ČL majoránka
1/2ČL sušená bazalka
štipka soli
- Obloha
2PL marinara omáčky
(postup pripravy v Tipoch pod receptom)80g tvrdý syr (mozzarella, gouda, ementál…)
30g feta syr
50g sušená klobáska, šunka alebo saláma
hrsť baby špenátu
4ks sušených paradajok
1/2 malej červenej cibule
Ako na to
- Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a stonku na menšie kúsky. Jedným z vyššie spomenutých spôsobov karfiol nasekáme/ nastrúhame/ narežeme/ zmixujeme na kúsky veľkosti ryže a zbavíme ich prebytočnej tekutiny (návod viď vyššie).
- Karfiolovú ryžu zmiešame s vajíčkom a syrmi nastrúhanými najemno. Pridáme koreniny a roztlačený cesnak a miešame, kým sa vytvorí jednotná zmes.
- Zmes dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a vyformujeme tvar pizze hrubej 5mm.
- Pečieme 15-20 minút na 200C.
- Vyberieme cesto z rúry a necháme ho chvíľu vychladnúť. Navrch dáme marinara omáčku a ostatnú oblohu (okrem baby špenátu) a pečieme ďalších 5-10 minút, kým sa syr roztopí a obloha opečie. Pizza je hotová, keď má okraje chrumkavé a stred prepečený. Na záver ešte posypene lístkami baby špenátu.
Tip:
- V tomto recepte môžeme použiť slepačie aj ľanové vajíčko (zmiešame 1PL mletého ľanu a 3PL vlažnej vody, necháme 5 minút postáť, použijeme ako bežné vajíčko). Obe fungujú spoľahlivo.
- Namiesto jednej veľkej pizze skúste urobiť viacero menších pízz a dať na každú inú oblohu. Je to skvelé spoločenské jedlo vhodné na párty alebo oslavu.
MARINARA OMÁČKA (recept)
- 700ml paradajkového pyré alebo zaváraných paradajok (použila som zavárané celé paradajky, ktorá boli pred zaváraním blanšírované a zbavené šupky)
- 1PL oleja
- 1 väčšia cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
- 1/2ČL bazalka
- 1/2ČL oregano
- 1/2ČL rozmarín
- 1ČL petržlenová vňať
- soľ a čierne korenie
✏️Na panvici si rozpálime olej, na ktorom opečieme cibuľku do zlatista.
✏️Pridáme cesnak na plátky a opekáme cca 1 minútu.
✏️Pridáme paradajkové pyré alebo celé zavárané paradajky, varíme 10-15minút, kým sa paradajky rozvaria a zmes sa zredukuje asi o 1/3. Zmes rozmixujeme dohladka.
✏️Pridáme koreniny a soľ a necháme asi 10 minút jemne bublať, kým sa objem zredukuje a omáčka zhustne.
Ďalšie chutné recepty na low carb pizze a party snacky: