Jemné mandľové cesto, vrstva z kokosových lupienkov a karamelovej omáčky, krémová čokoláda. Aj takto vyzerá naše low carb maškrtenie. Tento dezert je prekvapivo jednoduchý na prípravu a naozaj veľmi chutný. Potešíte ním každého, kto má rád sladké bohaté dezerty, karamel, kokos a čokoládu.
Aké sladidlo použiť?
Odporúčam použiť granulované sladidlo erythritol alebo xylitol (prípadne kryštalické sladidlo na báze stévie). Neodporúčam tekuté sladidlo, lebo sa nehodí na prípravu karamelovej omáčky.
S použitím erythritolu sú rezy chrumkavejšie a cesto trochu drobivejšie, lebo toto sladidlo po vychladnutí opäť zkryštalizuje. Keď použijeme xylitol, rezy sú vláčnejšie a mäkšie. Xylitol je sladší ako erythritol, preto ho použijeme o štvrtinu menej (napríklad namiesto 80g erythritolu použijeme 60g xylitolu).
Ako rezy pripravíme?
Rezy majú tri vrstvy. Spodná, cesto z mandľovej múky, pripravíme zmiešaním múky, masla a sladidla. Namiesto mandľovej múky môžeme použiť pomleté mandle bez šupky, pomleté slnečnicové semienka, múku z lieskovcov alebo vlašských orechov.
Cesto je podobné cestu, ktoré sa používa na prípravu cheesecakov a preto je mierne drobivé. Čim je cesto chladnejšie, tým je pevnejšie. Preto dezert skladujeme v chladničke alebo mrazničke. Pri skladovaní v mrazničke necháme rezy pred podávaním 5 minút rozmraziť pri izbovej teplote.
Zmes dáme na plech alebo do zapekacej misky vystlanej pečiacim papierom (použila som misku veľkosti 10x20cm). Vďaka pečiacemu papieru sa nám rezy lahšie z plechu alebo misky vyberajú. Cesto utlačíme na dno rukami a poprepichujeme vidličkou, aby sa pri pečení v ceste nerobili bubliny. Pečieme 15-20 minút v rúre na 175C. Cesto necháme vychladnúť.
Na strednú vrstvu pripravíme jednoduchý low carb karamel, ktorý zmiešame s kokosovými lupienkami, navrstvíme na mandľové cesto a necháme stuhnúť v chladničke alebo mrazničke. Rezy narežeme na kocky a polejeme roztopenou čokoládou.
Ďalšie výborné dezerty:
Detaily
16ks
60 minút
182Kcal
3,2g
16g
2,5g
Suroviny
- Cesto
45g roztopené maslo
85g mandľová múka (pomleté mandle bez šupky)
15g erythritol alebo 10g xylitol
- Karamelová vrstva
45g maslo
85g erythritol alebo 60g xylitol
60ml smotana na šľahanie
130g kokosové lupienky
1/2ČL vanilka
štipka soli
80g horká čokoláda
Ako na to
- Zmiešame mandľovú múku, roztopené maslo a sladidlo a vypracujeme cesto, ktoré vložíme do plechu alebo zapekacej misky vystlanej pečiacim papierom (vďaka nemu rezy ľahšie z misky alebo plechu vytiahneme). Použila som zapekaciu misku veľkosti 10x20cm. Pečieme 15-20 minút na 175C. Cesto pravidelne kontrolujeme, je hotové keď je zvrchu zlatisté. Cesto necháme vychladnúť.
- V menšom hrnci si pripravíme karamel. Roztopíme maslo, pridáme sladidlo a 2PL smotany na šľahanie. Ne miernom ohni za stáleho miešania varíme, kým sa sladidlo rozpustí. Pridáme vanilku. Zmes varíme, kým je tmavohnedá a vonia po karamele. Stiahneme z ohňa.
- Do karamelu pridáme zvyšok smotany na šľahanie a miešame, kým je zmes hladká. Pridáme kokosové lupienky a štipku soli, zamiešame a zmes dáme na upečené cesto z mandľovej múky. Dáme do chladničky stuhnúť.
- V mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli roztopíme čkoládu.
- Dezert ostrým nožom nakrájame na 16 kúskov a polejeme roztopenou čokoládou. Dáme zachladiť kým čokoláda stuhne a podávame. Skladujeme v chladničke 3-4dni alebo v mrazničke 2-3mesiace.
Ahoj Marti, tvoje recepty sú veľmi chutné a naozaj rada ich robím. Naposledy som robila tvoj najnovší koláčik : Karamelovo – kokosové rezy. Si si istá, že tam v ceste nechýba vajíčko? Cesto – ak sa to tak dá nazvať, sa po upečení trúsilo, absolútne sa z toho nedali nakrájať nejaké rezy. Všetko som dodržala podľa návodu, cesto ani nebolo také vysoké, ako tvoje na obrázku, bola to len akási placka (samozrejme, pri zachovaní rovnakej veľkosti pekáča). Neviem, kde sa mohla stať chyba, nie som začínajúca gazdinka, ale je pravda, že v low carb som nováčik. Ďakujem a nech sa Ti darí.
Ahoj Bori, dakujem za mail! Spatna vazba je pre mna velmi dolezita. Co sa tyka cesta v tychto rezoch, jeho konzistencia sa podoba na cesto, ktore sa pouziva pri vyrobe cheesecakov takze je trusivejsie. Z mojej skusenosti je cesto menej trusive, ak sa pouzije sladidlo xylitol. Pri erythritole je cesto drobivejsie a chrumkavejsie, lebo erythritol krystalizuje. Rovnako sa menej trusi, ked su rezy vychladene, lebo ho drzi pokope stuhnute maslo. Ak ti takato konzistencia nevyhovuje, pridanie 1 stredneho vajicka ho urobi maksim a jemnejsim. Dobry tip, dakujem! Ako som spominala v recepte, pouzila som na dane mnozstvo surovin malu zapekaciu misku 10x20cm a po upeceni mi vyslo 4-5mm vysoke. Tie rezy som krajala na mensie kusky, lebo su kaloricky bohate:) Aj tebe vsetko dobre a tesim sa, ked vyskusas aj dalsie recepty.