Karamelové rezy

Tento dezert mi dizajnom pripomína nugátové rezy. Jeho textúra je rôzna podľa toho, ako dlho ho pred podávaním necháme vonku s chladničky. Dá sa jesť aj priamo po vybratí – vtedy je pevný a roztápa sa na jazyku ako ľadová čokoláda. Alebo ho necháme vonku pár desiatok minút a máte lahodný mäkký karamelový stred s chrumkavou orechovou krustou na spodku a čokoládovou navrchu. Jednoducho geniálne!

Detaily

Porcie

30 porcií

Čas prípravy

20 minút

Celkový Čas

90 minút

Kalórie

167Kcal

Sacharidy

1,3g

Tuky

17,4g

Proteín

1,8g

Suroviny

  • Spodná vrstva – cesto
  • 150g mandľovej múky

  • 80g roztopeného masla

  • Stredná vrstva – karamelová
  • 200ml smotany na šľahanie

  • 250g masla

  • vanilka

  • sladidlo (dala som 3PL práškového erythritolu)

  • štipka soli

  • Horná vrstva – čokoládová
  • 100g horkej čokolády (najlepšie sladenej
    low carb sladidlom)

  • 1PL kokosového oleja

  • 100ml smotany na šľahanie

Ako na to

  • Na spodnú vrstu (cesto) dôkladne zmiešame múku a roztopené maslo, dáme v tenkej vrstve na dno misky (použila som zapekaciu misku 15x22cm) a utlačíme. Dáme piecť na 8 minút na 175C. Necháme úplne vychladnúť a dáme na 10 minút do chladničky.
  • Na strednú (karamelovú) vrstvu dáme do hrnca alebo panvice maslo, smotanu, sladidlo a vanilku a necháme jemne vrieť, kým zmes zhustne a zredukuje sa asi o 1/3. Nalejeme na struhnuté cesto. Necháme vychladnúť a dáme na 20 minút do mrazničky.
  • Na hornú vrstvu dáme do hrnca smotanu na šlahanie, zohrejeme a roztopíme v nej čokoládu a kokosový olej. Nalejeme na karamelovú vrstvu a necháme vychladnúť.
    Dezert skladujeme v chladničke.

Tip: pre hladké okraje, pri porcovaní používame ostrý nôž, ktorý sme predtým chvíľu nechali pod horúcou vodou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*