Poviem to hneď na úvod…tento recept je úplná bomba! Tieto hranolky sú chuťovo a vzhľadovo najbližšie ku klasickým zemiakovým hranolkám, s akými som sa počas low carb stravovania stretla a skoro na nerozoznanie od tých, ktoré bežne dostaneme v sieťach fast food reštaurácii.
Ich príprava je až smiešne jednoduchá (potrebujeme len 2 suroviny, vodu a trochu oleja na smaženie), celá príprava trvá 20 minút a chuť je naozaj úžasná. Chutia všetkým – deťom, low carb nadšencom aj tým, čo jedlo z low carb múky nikdy predtým neskúšali. Dajú sa smažiť aj robiť v rúre, majú verziu z kokosovej aj mandľovej múky. Sú jednoducho geniálne. Nečudo, že tento recept sa stal na internete virálnym.
Dá sa xantánová guma nahradiť?
Najlepšiu, najchrumkavejšiu a zemiakom najbližšiu textúru dostaneme použitím práve xantánovej gumy (nazývane aj xantán alebo xanthan gum). Je to polysacharid, prášok bez chuti a zápachu, ktorý na seba výborne viaže vodu. Používa sa ako náhrada lepku v bezlepkových výrobkoch. Rovnako sa často používa pri low carb pečení, lebo cesto s ním lepšie drží tvar a dlhšie ostane vláčnejšie. Vyskúšala som xantan nahradiť psylliom, a výsledné hranolky, hoci boli chutné, neboli ani zďaleka tak chrumkavé a mali zrnitejšiu štruktúru. Pri nahradení zemiakovou vlákninou a vajíčkom sa cesto rozpadalo a nedržalo dostatočne pokope.
Xantánovú gumu dostanete bežne kúpiť v obchodoch so zdravou výživou.
Detaily
2
8 minút
20 minút
303Kcal
5,5g
24g
3,5g
Ako na to
- V miske zmiešame kokosovú múku a xantanovú gumu.
- Pridáme horúcu vodu a vymiesime jednotné cesto, ktoré necháme 5 minút oddychovať (kokosová múka sa napije a zmes sa lepšie prepojí).
- Cesto dáme medzi dva pečiace papiere a vyvaľkáme na 4-5mm hrubé cesto. To ostrým nožom rozrežeme na pásiky o rozmere cca 7x1cm (podľa toho, aké dlhé a hrubé chceme hranolky mať).
- Na panvici rozpálime olej a z oboch strán na nich hranolky opečieme (pre pečenie v rúre pozri Tipy pod receptom). Necháme odkvapkať od prebytočného oleja, osolíme a podávame s obľúbeným dresingom.
Tipy:
- Namiesto kokosovej múky, môžeme použiť 100g mandľovej múky a 90ml horúcej vody. Zmes necháme pred vaľkaním odstáť 15 minút.
- Hranolky sa dajú piecť aj v rúre. Pred pečením ich bohato ponatierame olejom a v polovici pečenia hranolky otočíme, nech sa prepečú rovnomerne. Pečieme 10-12 minút na 180C.
Kredit za originál receptu: www.youtube.com/heavenlyfan