Domáce cukrfree rýchlodžemy

Predstavte si grécky jogurt s černicovým džemom alebo low carb chlebík s maslom a jahodovým džemom. Či palacinku plnenú malinovým džemom a šľahačkou. Aj takto môže vyzerať každodenný low carb a vôbec nepotrebujete pri varení džemu stráviť hodiny vášho voľného času.

Príprava týchto rýchlodžemov je nielen časovo nenáročná ale aj jednoduchá a potrebujeme len pár základných surovín.

Aké ovocie použiť?

Ak sa stravujete nízkosacharidovo, odporúčam ovocie, ktoré má obsah sacharidov nízky. Vhodné sú napríklad jahody, maliny, černice, čučoriedky. Netradičný no veľmi chutný je aj džem z citrónov, kde treba počítať s väčším množstvom pridaného sladidla.

Čím džemy zahustiť?

Na zahustenie low carb džemov som použila tri spôsoby. 1. chia semienka 2. xantanovú gumu 3. predĺžené varenie. Výsledkom všetkých troch je hustý a zároveň ľahko rozotierateľný džem.

Inšpirácie na kombinovanie

Černice – citrónová šťava – škorica

Maliny – pomarančová šťava – muškátový oriešok

Jahody – citrónová šťava – vanilka

Čučoriedky – limetková šťava – sušený zázvor

Malinový rýchlodžem.
Jahodový džem s vanilkou.
Černicový džem so škoricou.

Porcie

Porcie

10 (celkovo cca 250ml)

Čas prípravy

5 minút

Celkový čas

20 minút

Kalórie (1porcia)

40kcal

Sacharidy (1porcia)

2,7g

Tuky (1porcia)

0,9g

Proteín (1porcia)

1g

Suroviny

  • 500g nízkosacharidové ovocie (čerstvé alebo mrazené)

  • 100g sladidlo (xylitol alebo erythritol)

  • 2-3PL citrónová alebo pomarančová šťava

  • korenie (vanilku, škoricu, muškátový oriešok)

  • 3PL chia semienka alebo 1ČL xantanová guma

  • štipka soli

Ako na to

  • Ovocie dáme do hrnca. Ak je čerstvé, podlejeme ho trochou vody alebo citrusovej šťavy.
  • Varíme na miernom ohni až sa ovocie rozvarí. Pridáme sladidlo, korenie a soľ a varíme kým sa šťava zredukuje na minimálne polovicu a džem zhustne.
  • Pridáme chia semienka alebo xantanovú gumu, povaríme 5 minút a odstavíme z ohňa. Keď pridávame xantanovú gumu, jemne ju rozprášime na povrchu a potom zamiešame do džemu. Tak sa vyhneme hrudkám. Ak by sa predsa nejaké vytvorili, necháme džem vychladnúť a hrudky odstránime napríklad ponorným mixérom (pozor, mixujeme vychladnutý džem, aby sme sa vyhli prípadnému popáleniu).
  • Džem prelejeme do čistých pohárikov s viečom a zavrieme. Takto vydrží v chladničke 2 týždne, v mrazáku až 3 mesiace.

2 Comments

  1. dobrý den skušali ste džem aj sterilizovať? Ak ano ako? dakujem

    • Zdravim Nina, džem možeme zasterilizovať sposobom akým sterilizujeme bežný džem. Zvyknem ho dávať do čistých pohárov až povrch ešte horúci a keď sa viečko nezatiahne samo, dám ich na 5 minút vysterilizovať (používam klasický postup s vriacou vodou v hrnci na dno ktorého zvyknem dať utierku, aby sa sklené poháre pri varení nerozbili).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*