Cukinové tortilly

Pevné, ohybné, na okraji chrumkavé a jednoduché na prípravu. Cukinové tortilly sú ideálne na plnenie. Skúste ich napríklad s trhaným kuracím mäsom, čerstvou zeleninou, strúhaným syrom či pikantným dresingom z majonézy, kyslej smotany a chilli omáčky.

Aké suroviny použijeme

Na prípravu budeme potrebovať:

  • Cukina/cuketa – ak nie je šupka cukiny veľmi tvrdá, pokojne cukinu nastrúhame aj s ňou. Cukinu zbavíme prebytočnej šťavy tak, že ju po nastrúhaní nasolíme, necháme 10 minút postáť a cez utierku alebo gázu vytlačíme šťavu, ktorú cukina pustí.
  • Tvrdý syr – pre pevnejšie a chrumkavejšie tortilly je najlepšie použiť parmezán. Ak použijeme ementál, goudu alebo eidam, tortilly budú mäkkšie a ohybnejšie. Osobne rada používam kombináciu syrov – ementál s parmezánom (50/50).
  • Mandľová múka prípadne mleté blanšírované mandle (mandle pomleté bez šupky). Môžeme ju nahradiť napríklad múkou zo slnečnicových semienok.
  • Psyllium – dodáva tortillám pevnosť. Vďaka nemu sú placky nielen pevné no aj ohybné, takže sa pri plnení netrhajú. Psyllium je bežne k dostaniu v lekárni alebo v obchode so zdravou výživou.
  • Vajíčka
  • Soľ – ak použijeme v recepte parmezán, stačí soliť menej lebo syr samotný je dosť slaný

Ako placky pripravíme

Cukinu nastrúhame a zbavíme prebytočnej šťavy. Zmiešame s ostatnými surovinami a necháme chvíľu postáť, nech sa suroviny prepoja. Na plech dáme pečiaci papier a na ňom potom rukami zo zmesy tvarujeme placky o priemere asi 15cm (cca 3 placky na jeden veľký plech). Pečieme v rúre. Keď sa jedna várka placiek dopečie, vyberieme ich z rúry, necháme 2-3 minúty chladnúť, preložíme na tanier a dáme piecť ďalšiu várku.

Po dopečení tortilly necháme vychladnúť a plníme podľa chuti napríklad nakrájanou sezónnou zeleninou, trhaným pečeným mäsom, strúhaným syrom a dresingom. Môj obľúbený dresing pripravujem z majonézy, kyslej smotany, chilli omáčky, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia.

Ďalšie chutné low carb recepty z cukiny:

Raňajkové cukinové muffiny

Cukinová pizza

Cukinové placky

Cukinové hranolky

Cukinové rezance s bolognese omáčkou

Cukinové špagety s parmskou šunkou a pestom

Cukinová polievka

Cukinový prívarok s karí

Cukinové brownies

Detaily

Porcie

10ks

Čas prípravy

80 minút

Kalórie (1ks)

143Kcal

Sacharidy (1ks)

2,2g

Tuky (1ks)

10,6g

Protein (1ks)

9,2g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na cukinovú tortillu (1ks s priemerom 15cm) bez plnky

Suroviny

  • 600g cukina (so šupkou)

  • 1/2ČL soľ

  • 80g parmezán

  • 80g ementál

  • 2 väčšie vajíčka

  • 100g mandľová múka

  • 1PL psyllium

Ako na to

  • Cukinu nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme 1/2ČL soli, zamiešame a necháme zmes 10 minút postáť, aby cukina pustila šťavu. Potom zo zmesi cez utierku alebo gázu vytlačíme prebytočnú šťavu.
  • Cukinu zmiešame s nastrúhaným parmezánom a ementálom, vajíčkami, mandľovou múkou a psylliom. Zmes necháme 5 minút postáť, nech sa suroviny prepoja.
  • Na veľký plech dáme pečiaci papier a rukami na neho zo zmesi tvarujeme tenké placky o priemere asi 15cm (na 1 plech sa zmestia 3 placky). Čím sú placky tenšie, tým lepšie. Pečením trochu zhrubnú.
  • Pečieme 15-20 minút na 200C, kým sú tortilly zlatisté a na okrajoch chrumkavé. Po dopečení prvej várky necháme tortilly 2-3 minúty vychladnúť, preložíme na tanier a pokračujeme s ďalšou várkou tortíll až kým sa nám minie zmes.
  • Tortilly chutia výborne plnené napríklad sezónnou zeleninou, trhaným mäsom, avokádom, strúhaným syrom či majonézovým dresingom. Sú vhodné aj ako príloha k pečenému mäsu alebo bohatému šalátu.

One Comment

  1. Dobrý deň Marti,

    nie je to otázka k receptu, chcem sa spýtať na Vás, konkrétne. Už dávno ste tu nevložili žiaden receptík. Som Vašou veľkou fanúšičkou a keďže neovplývam veľkou fantáziou, LC recepty musím robiť podľa nejakej pomôcky. Vy ste moja pomoc i inšpirácia, pretože vaše jedlá sú nielen chutné ale aj jednoduché, z normálnych a dostupných ingrediencií. Už túto stránku nespravujete?
    Ďakujem za odpoveď a ostávam s pozdravom

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*